İstanbul'da dün akşam etkili olan sağanak yağışla ilgili İstanbul Valiliği'nden açıklama geldi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

İstanbul'un kuzeyinde yer alan ilçelerde 05.09.2023 tarihinde saat 21.00 sıralarında oluşan sağanak yağışın ardından su baskınları meydana gelmiştir.

'2 kişi hayatını kaybetti, 12 kişi yaralandı'

Metrekareye 125 kilogram yağışın düştüğü tespit edilirken, sel nedeniyle Başakşehir ve Küçükçekmece ilçelerinde birer olmak üzere 2 kişi hayatını kaybetmiş, 12 kişi de yaralanmıştır. Yaralıların tedavisi kaldırıldıkları hastanelerde devam etmektedir.

Su baskınları nedeniyle kamu hizmeti veren bazı kuruluşlar da selden kısmen etkilenmiştir. Bu kapsamda 112 acil çağrı merkezine 1150, belediyelere ise 2540 su baskını ihbarı alınmıştır. AFAD, İtfaiye, İSKİ ve belediyelerin kurtarma ekipleri gelen ihbarları karşılamak için aralıksız çalışmaktadır. Ayrıca emniyet, jandarma ve sağlık birimleri de çalışmalara tüm imkânlarıyla destek vermektedir.

'1754 ev ve işyeri etkilendi'

Su baskınlarında ilk belirlemelere göre 1754 ev ve işyeri etkilenmiş olup, sözkonusu bölgelerde mahsur kalan vatandaşımız bulunmamaktadır.

Selden etkilenen vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçları kamu misafirhaneleri ve tesislerde karşılanacaktır.

Ayrıca Kızılay ve belediyelerin ilgili birimleri selden etkilenen vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalarına aralıksız devam etmektedir.

5 kişinin tedavisi sürüyor

Selden kısmen etkilenen Başakşehir Devlet Hastanesi ile Çam ve Sakura Hastanesi'nde sağlık hizmetleri verilmeye devam etmektedir.

Selde Başakşehir Başak Mahallesi Mevlana Celalettin Rumi Caddesi'nde Yıldız Yurtseven (57) ile Küçükçekmece Atatürk Mahallesi Engin Sokak'ta yaşayan Gine uyruklu İraman Kebe (32) hayatını kaybetmiştir.

Selde yaralanan 5 kişinin tedavileri kaldırıldıkları hastanelerde devam etmektedir.

Selden etkilenen ilçeler

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Arnavutköy'de 291 konut, Başakşehir'de 131 konut ve 650 işyeri, Küçükçekmece'de 98 konut ve 13 işyeri, Sultangazi'de 10 konut ve Eyüpsultan'da 30 konutun yaşanan selden etkilendiğini açıkladı.

Arnavutköy Kaymakamlığı Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi'nde konuşan Yerlikaya, dün akşam saat 21.00 sıralarında Arnavutköy, Başakşehir, Küçükçekmece, Sultangazi ve Eyüpsultan'ın bir kısmında sağanak yağışın etkili olduğunu, Arnavutköy ve Başakşehir'de metrekareye 125 kilogram yağmur yağdığını belirtti.

Kısa zamanda bu kadar büyük miktarda yağmurun derelerin de taşması sonucunda işyerlerinin ve evlerin düşük kot denilen bodrum kesimlerinde su baskınlarına neden olduğunu ifade eden Yerlikaya, şöyle konuştu:

Üzülerek ifade etmemiz gerekir ki, biri yabancı uyruklu olmak üzere Başakşehir'de bir vatandaşımız maalesef hayatını kaybetti. Yabancı uyruklu vatandaş Küçükçekmece ilçemizde. Biz başsağlığı diliyoruz, Allah rahmet eylesin diyoruz. Beş yaralımız var. Az önce İl Sağlık Müdürü'nden tekrar son durumlarını sorduk. Hayati tehlikeleri olmadığını, üçünün hemen ayakta tedavi olarak taburcu olduklarını, diğerlerinin de yatarak tedavi olduklarını söylediler.

Yerlikaya, selin yaşandığı ilçelerle ilgili de şu bilgileri verdi:

Arnavutköy ilçemizde belediye başkanımız 291 konutun su baskınından etkilendiğini, şu ana kadar yüzde 70'ini bunların tahliye ettiklerini söyledi. Başakşehir'de belediye başkanımız Yasin Bey'le görüştük, 650 işyeri, 131 evin su basmasından etkilendiğini söyledi. Küçükçekmece'de 98 konut, 13 işyerinin, Sultangazi'de 10 konut, Eyüp ilçemizde de 30 konutun su basmasından olumsuz etkilendiği söylendi.