İstanbul'un Sarıyer ilçesine bağlı Büyükdere Mahallesi'ndeki Santa Maria Kilisesi'ne gelen 2 kişi, içeride düzenlenen ayin sırasında, henüz belirlenemeyen bir nedenle silahla ateş açtı.

Saldırıda vurulan ve 52 yaşında olduğu öğrenilen bir kişi hayatını kaybederken, ihbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekibi sevk edildi.

Güvenlik şeridi çekerek inceleme yapan polis, şüphelilerin yakalanması için çalışma başlattı.

Saldırıyla ilgili ilk açıklama İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan geldi.

Yerlikaya, şunları söyledi:

Bugün Saat 11.40 sıralarında Sarıyer-Büyükdere Mahallesinde bulunan Santa Maria Kilisesi'ndeki ayin sırasında, ayine katılanlar içinde bulunan C.T., maskeli 2 kişi tarafından silahlı saldırıya uğramış ve maalesef hayatını kaybetmiştir. Konuyla ilgi geniş çaplı soruşturma ve saldırganları yakalamak için çalışmalar başlatılmıştır. Bu alçak saldırıyı şiddetle kınıyoruz.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan kiliseye ziyaret

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yaşanan silahlı saldırı sonrası Santa Maria Kilisesi'ni ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Kilise görevlilerine taziye ziyaretinde bulunan Yerlikaya, şöyle konuştu:

Bu sabah saat 11. 40 sıralarında güzel Sarıyer ilçemizde bu mahallede Santa Maria Kilisesi'nde pazar ayini esnasında menfur bir saldırı yapılmış, bu saldırı esnasında maalesef bir vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.

Öncelikle şunu söylemek istiyorum; sabahki paylaşımda da belirttiğim gibi bu kilisemizde pazar esnasında yapılan bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyor, lanetliyoruz.

Emniyetimiz konunun aydınlatılması için canla başla çalışıyor. Bütün arkadaşlarımız gayret ediyor.

İstanbul'umuzda pek çok ibadethane var. Vatandaşlarımızın her biri özgürce ve her biri huzur ve güven ortamında ibadetlerini yerine getiriyor. Bütün din insanları ve bütün cemaat de bu huzur ve güven ortamından fevkalade memnun.

'En kısa zamanda tespit edip adalete teslim edeceğiz'

Hiçbir kimse, milletimizin birliğini beraberliğini bozmaya kastedenler hiçbir şekilde başarılı olamayacaklar. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum. Biz her zaman İstanbul başta olmak üzere ülkemizin her yerinde huzur ve güven ortamında birbirimize güvenerek yaşamaya devam edeceğiz, ama bu saldırıyı kim yaptıysa, kimler yaptıysa bilin ki onları da en kısa zamanda tespit edip adalete teslim etmek bizim görevimiz. Bunu yapmakta da kararlıyız.

Bu saldırıyı ilk duyduğumuz andan itibaren de valimiz, emniyetimiz, istihbarat teşkilatımız, devletimizin bütün kademeleri birlik beraberlik, uyum içerisinde çalışıyor. Cumhurbaşkanımız da Eskişehir'e giderken gerekli açıklamaları yaptılar. Bu olayı duyar duymaz kendilerine bilgileri arz ettik, devamlı da arz etmeye çalışıyoruz. Gayret gösteriyoruz. Gelişmelerden milletimize, sizlere en kısa zamanda bilgi vereceğiz.

Bu kilisenin kıymetli cemaat mensuplarının her birine de tekrar geçmiş olsun diyorum, başsağlığı diliyorum.

İstanbul Valisi Davut Gül olay yerinde

İstanbul Valisi Davut Gül de, olay yerine gelerek incelemelerde bulunduktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın konuya ilişkin açıklama yaptığını anımsatan Gül, şu ifadeleri kullandı:

Hepimizin başı sağ olsun. Bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyoruz. 52 yaşında bir vatandaşımız vefat etti. 2 maskeli şahıs saldırıda bulundu. Bununla ilgili polisimizin, savcılığımızın araştırması devam ediyor. Yaralı yok. Tek bir kişiye saldırı olmuş.

Bildiğimiz, içeri girilmiş ve içerideki bir kişiye saldırıda bulunulmuş. Bakanlarımız açıklama yaptı. Sayın Cumhurbaşkanımız olayı takip ediyor. İçişleri Bakanımız, Adalet Bakanımız takip ediyor. Polisimiz, savcımız herkes görevini yapıyor. İçişleri Bakanlığımızın açıklaması olayın çerçevesini çiziyor. Bunun dışında çok söylenebilecek bir şey de yok.

'Şu an itibarıyla açıklanan bilgilerin dışında bir bilgi yok'

Bir gazetecinin, sosyal medyada Fatih Camisi'ndeki saldırıya atıfta bulunulduğunu aktarması üzerine Gül, "Hayır efendim. Şu an itibarıyla açıklanan bu bilgilerin dışında bir bilgi de yok. Bunun dışındaki paylaşılan diğer bilgilere de itibar etmeyelim" yanıtını verdi.

Gül, "Yabancı konsolosluklardan ya da elçiliklerden size gelen bir tepki var mı acaba, özellikle İtalyan Konsolosluğu ya da bir iletişim kuruldu mu?" sorusunu, "Hayır efendim. Biz kilisemizin baş pederiyle de görüştük. Ona da geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Dolayısıyla da olay daha çok yeni. Aşağı yukarı 2 saatlik bir olay. Herkes görevini yapıyor. İnşallah failler de bulunup adli makamlara çıkartılacaktır" şeklinde yanıtladı.

"Rastgele bir ateş sözkonusu değil, hedefe alınan bir kişi üzerinden mi saldırı var?" sorusuna ise Vali Gül, şöyle yanıt verdi:

Burada ne dersek diyelim hüküm tesis etmiş olacağız. Söylediğimiz nokta bu. İki tane maskeli kişi içeri giriyor ve bir kişiye ateş ediyorlar. O kişi de hayatını kaybediyor. Polis ve savcılığımız bu konuda araştırmalara devam ediyor.

Ölen kişinin yeğeni: 'Hedef amcam değil, kiliseydi'

Associated Press'e konuşan kurbanın yeğeni, ölen kişiyi Tuncer Cihan olarak teşhis etti.

Hedefin amcası değil, kilise olduğunu belirten Çağın Cihan, "Siyaset ya da (suç) örgütleriyle hiçbir bağlantısı olmayan zihinsel engelli bir bireydi. Oraya bir davet üzerine gitti ve kaderin kurbanı oldu" dedi.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, bakanlığının Ankara'daki İtalyan Büyükelçiliği ve İstanbul'daki konsolosluk ile birlikte durumu takip ettiğini söyledi.

Tajani, "Santa Maria Kilisesi'ne yapılan alçakça saldırıyı şiddetle kınıyor ve taziyelerimi sunuyorum. Türk makamlarının sorumluları tutuklayacağından eminim" ifadelerini kullandı.