İran Devrim Muhafızları Ordusu mensubu 5 askeri yetkili, Suriye’nin başkenti Şam'ın Al Mazzeh bölgesinde, İsrail’in düzenlediği hava saldırısında yaşamını yitirdi.

İran Cumhurbaşkanı Reisi'den çok sert tepki

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, saldırı sonrası yaptığı açıklamada, İsrail'in Şam’a yönelik saldırısını 'terör eylemi' şeklinde nitelendirerek bu saldırıların İsrail'in direniş cephesine karşı çaresizliğini gösterdiğini ifade etti.

Saldırıda İran'ın 5 askeri danışmanının yanı sıra Suriye güçlerinden de ölenlerin olduğunu belirten Reisi, bu saldırının İran tarafından cevapsız bırakılmayacağını söyledi.

Reisi, saldırıda hayatını kaybeden Devrim Muhafızları üyesi Hücccetullah Omidvar, Ali Ağazade, Hüseyin Muhammedi, Said Kerimi ve Muhammed Emin Muhammedi için ülkeye, yakınları ve ailelerine başsağlığında bulundu.

Bir tepki de İran Dışişleri Bakanlığı'ndan

İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada görüşlerine yer verilen Bakanlık Sözcüsü Nasır Kenani de, İsrail'in, Suriye’nin başkenti Şam'a düzenlediği saldırıyı kınadı.

Kenani, İsrail’in, Suriye’nin egemenlik ve toprak bütünlüğünü defalarca ihlal etmesinin ve Suriye'deki çeşitli hedeflere yönelik saldırgan ve provokatif saldırılarını artırmasının kendi güçsüzlük ve çaresizliğini gösterdiği değerlendirmesinde bulundu.

'Uygun yer ve zamanda karşılık vereceğiz'

Tel Aviv'in Şam’a yönelik saldırısını suç niteliğinde ve terörist bir eylem olarak nitelendiren Kenani, tüm ülkelerin ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) dahil olmak üzere bölgesel ve uluslararası kuruluşların sözkonusu saldırıya tepki göstermesi ve kınaması gerektiğini kaydetti.

İran askerlerinin Suriye hükümetinin resmi daveti ile askeri danışman olarak ülkede bulunduğunu idddia eden Kenani, "Bu ülkede (Suriye’de) barış, istikrar ve güvenliğin tesis edilmesinde önemli rol oynadılar ve oynamaya devam ediyorlar" dedi.

Kenani, İsrail'in İran askerlerini öldürmesinin, Tel Aviv'in bölgedeki bazı terör örgütleri ve IŞİD terör örgütü ile derin ilişkisini açıkça gösterdiğini öne sürdü.

Tahran'ın bu saldırının siyasi, hukuki ve uluslararası takibini yapacağını vurgulayan Kenani, İran'ın uygun yer ve zamanda karşılık verme hakkını saklı tuttuğununun altını çizdi.

İsrail savaş uçakları sivil yerleşim yerini vurdu

Suriye haber ajansı SANA, İsrail'in, Şam'ın Mezze bölgesinde bir sivil yerleşim yerini hedef aldığını duyurmuştu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu ise yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in, Suriye’nin başkenti Şam'a düzenlediği saldırıda 4 mensubunun öldüğünü bildirmişti.

İran'dan daha sonra yapılan açıklamada da, 5 askerin öldüğü belirtildi.