İran devlet medyası bugün, İran'ın üst düzey komutanı Kasım Süleymani'nin 2020 yılında Bağdat Havaalanı'nda bir ABD silahlı insansız hava aracı (SİHA) saldırısında öldürülmesi nedeniyle düzenlenen tören sırasında peş peşe patlamaların meydana geldiğini duyurdu.

Patlamanın ülkenin güneyindeki Kirman kentindeki mezarlık yakınlarında meydana geldiği aktarıldı.

Yapılan açıklamada, çok sayıda insanın yaralandığı belirtildi.

Patlamalardan hemen sonra yapılan açıklamalarda en az 25 kişinin yaşamını yitirdiği bildirilirken, İran devlet televizyonu olayda 15 kişinin yaralandığını duyurdu.

Can kaybının artmasından endişe ediliyor

Kısa bir süre sonra yapılan açıklamada ise, patlamalarda ölü sayısının 50'ye çıktığı duyuruldu.

Resmi makamlar en az 103 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklarken, 211 insanın da yaralandığını aktarmıştı.

Yaralıların bazılarının durumunun ağır olduğu ve can kaybının artabileceği aktarıldı.

Bu duyurulardan sonra ise yaşamını yitirenlerin sayısı ile ilgili yeni bir bilgi geldi. İran resmi haber ajansı IRNA, Sağlık Bakanı Behram Eynullahi'nin açıklamasına dayandırdığı haberde, Kirman'daki bombalı terör saldırılarında 95 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Sağlık Bakanı Eynullahi, Acil Durum Merkezi yetkililerinin can kaybı listesinde mükerrer isimler olduğu için önceki duyuruda ölü sayısını 103 olarak açıkladığını bildirdi.

Yaralıların bazılarının durumunun ağır olduğu ve can kaybının artabileceği aktarıldı.

İran Acil Durum Merkezi Sözcüsü Babek Yektaperest, yaralıların Kirman'daki hastanelere kaldırıldığını ve bir kısmının ambülans uçaklarla Tahran'a nakledileceğini kaydetti.

İran devlet medyası 'terör saldırısı' olarak açıkladı

Öte yandan İran devlet medyası, Kirman'daki patlamaların terör saldırısı olduğunu duyurdu.

Devlet medyası daha fazla ayrıntı vermezken, yarı resmi medya kuruluşu Nournews, "mezarlığa giden yolda birkaç gaz kapsülünün patladığını ve ilgili makamların durumu izlediği" bilgisini paylaştı.

SNN haber ajansı ambülansların Süleymani'nin ölüm yıldönümünü kutlamak üzere yüzlerce İranlının toplandığı mezarlığa doğru ilerlediğini bildirdi.

Süleymani’nin mezarının da bulunduğu memleketinde düzenlenen programa İran’ın birçok kentinden binlerce kişi katılıyor.

Ülkede genel yas ilan edildi

İran hükümeti, terör saldırısı nedeniyle ülkede bir günlük genel yas ilan edildiğini duyurdu.

Diğer yandan, Kirman Valiliği'nden yapılan açıklamada da eyalette 3 günlük yas ilan edildiği belirtildi.

Gözler İsrail'e çevrildi

Batı medyası ise bölgede son günlerde tansiyonun yüksek olduğuna dikkat çekerek, patlamaların arkasında İsrail olabileceğine işaret etti.

7 Ekim'de Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın saldırıları sonrasında Filistin'de sivilleri hedef alan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, daha önce yaptığı açıklamada, "Yılanın başını keseceğini" söyleşim ve Lübnan'da Hizbullah'a saldırdıktan sonra İran'a saldıracağının sinyalini vermişti.