İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 'Deprem Seferberlik Planı' kapsamında atılacak adımları belirledi.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, "Süreci seferberlik ruhuyla ilerletmeliyiz. Herkesin elini taşın altına koyması gerek" ifadesini kullanarak, yapılacakları 7 maddede anlattı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından olası İstanbul depremi Türkiye'nin ana gündem maddelerinden biri haline gelirken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından başlatılan depreme hazırlık çalışmaları hız kesmeden sürüyor.

"Deprem dirençli bir kent istiyorsak, konuya çağdaş temellere dayanan hakikatlerle yaklaşmalıyız"

39 ilçe belediye başkanlığı ve teknik ekipleri ile önceki gün düzenlenen toplantıda depreme ilişkin kritik gündem maddeleri belirlendi.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu'nun deprem dirençli kent vizyonu ile hazırladığımız İstanbul Deprem Seferberlik Planı'nda uygulama adımlarımız hızlanıyor. Afet sürecinde, koordinasyon yetisinin, asayiş, lojistik, kurtarma vb. süreçlerde ne denli önemli rol oynadığını hepimiz gördük. İBB ve ilçe belediyeleri arasındaki ortak işbirliğinin öneminin farkında olarak, seferberlik ruhunu kaybetmeden, süreci ilerletmemiz çok önemli. Deprem dirençli bir kent istiyorsak hazırlık süreçlerinin tamamında çağdaş temellere dayanan hakikatlerle ve sağduyuyla konuya yaklaşmamız gerekiyor. Denetimden yönetmelik değişiklerine, güçlendirme veya yenileme çalışmalarına varan çok faktöre sahip bir konuda herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor.

Gökce, "Tüm ilçe belediye başlanlıkları ve teknik ekiplerine katkılarından ötürü teşekkürlerimi sunarım. Ortak gündem toplantılarımızı sıklaştıracak ve koordinasyonu hızlı şekilde ilerleteceğimizden şüphem yok. Biz de başarabiliriz! Sağduyu, akıl ve seferberlik ruhuyla hep birlikte" dedi.

7 kritik adım

  • Uzlaşı kültürüyle riskli yapılarda dönüşümü ateşlemek

  • Kira yardımını ekonomi şartlara uygun hale getirmek

  • Kamu yararına maliyetine güçlendirme gerçekleştirmek

  • Zemin katlarda kolon-kiriş kesilmesinin önüne geçmek

  • İnşaatlarda imar ve yapı denetimini gerçekleştirmek

  • Depreme duyarlı park ve meydanlar oluşturmak

  • Kurtarma ve afete müdahalede yerel kapasiteyi artırmak