HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, partilerinin kapatılmasına yönelik davanın Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) devam ettiğini ve partisinin hazine yardımı hesaplarına AYM tarafından geçici blokaj konulması nedeniyle AK Parti'ye randevu vermeme kararı aldıklarını duyurdu.

Oluç'un açıklamasına ilk tepki ise, AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin tarafından geldi.

"Bir tür siyasi malzemeye dönüştürüyorlar"

T24'ten Eray Görgülü'ye konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, bu görüşmelerin Türkiye için önemli bir adım olduğunu, HDP seçmeninin de bu konuyu önemsediğini düşündüğünü belirterek, şu açıkllamada bulundu:

Başörtüsü Türkiye'de siyasi parti ayrımı yapmaksızın bütün kadınların bir meselesidir. Hatta erkeklerin de bir meselesidir. Bu konuyu müzakere etmeyi anlamlı buluyorum. Ve onlar bunu bence bir tür siyasi malzemeye dönüştürmeyi tercih ettiler. Onların kararı böyle oldu.

Bu hafta için tüm grup başkanvekillerini aradım, çarşamba günü için kendilerini ziyaret etmek istediğimizi söyledim, Sayın Mustafa Elitaş'la birlikte. Şu ana kadar sadece HDP'den dönüş oldu. Sayın Saruhan Oluç beni aradı ve Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu kararı gerekçe göstererek kabul edemeyeceklerini söyledi. Ben de kendisine bunun o konuyla hiçbir alakası olmadığını ifade ettim.

"Hem bireyler hem kurumlar olarak yargı kararlarına bağlıyız"

Daha evvel bir HDP'li milletvekilinin milletvekilliği düştü. Anayasa Mahkemesi onların lehine karar verdi. Yani bir onların lehine karar verdiğinde kabul eden ama kendi aleyhine verdiğinde bunu reddeden, böyle bir şey olamaz.

Biz Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan hem bireyler hem kurumlar olarak yargı kararlarına bağlıyız. İtirazımız olabilir ama herkesin yargı kararlarının bu manada bağlayıcı olduğunu hatırlaması lazım.