Türkiye'yi ziyaret eden İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile görüşen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze'deki gelişmelerle ilgili, "Bölge ülkelerini etkisi altına alacak bir savaşa dönüşmesini istemiyoruz. Aktörleri kalıcı barışı teşvik etmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

'Ukrayna için ayrı, Filistin için ayrı standart olamaz'

Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Fidan, "500 civarında yabancı ülke vatandaşının Gazze'den çıkışı için mutabakata varıldı. Aralarında Türk vatandaşları olması için de şu anda müzakerelerimiz devam ediyor" dedi.

Avrupa Birliği'nin Gazze için ateşkes çağrısı yapmamasını eleştiren Fidan, "Ukrayna için ayrı, Filistin için ayrı standart olamaz, adil bir dünya istiyorsak her zaman ilkeli ve tutarlı davranmak zorundayız" diye konuştu.

Abdullahiyan'dan Türkiye'nin garantörlük modeline destek

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ise, yaptığı açıklamada, "Savaş durdurulmadığı takdirde bölgede durumun kontrolden çıkmasının sorumluluğu ABD, İsrail ve savaş suçlarını destekleyenlerin üzerindedir" dedi.

Abdullahiyan, Türkiye'nin İsrail-Filistin sorununun çözümü için önerdiği garantörlük modeline ilişkin, "Savaşın genişlemesini engelleyecek ve Filistin halkının haklarını koruyacak her türlü girişimi destekliyoruz" ifadelerini kullandı.

'Saldırılar devam ederse, sonuçları gerçekten çok ağır olacak'

İsrail'in saldırılarının doğrudan ABD tarafından yönlendirildiğini öne süren Abdullahiyan, "Dünya, Gazze'de işlenen soykırım ve savaş suçlarını açık bir şekilde görüyorken, ABD, CENTCOM eliyle savaşı genişletmeye çalışıyor ve onlar bu savaşı komuta merkezinden yönetiyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

İranlı bakan, "Savaşın bir an önce durdurulmadığı takdirde, ABD'nin ve siyonist rejimin Gazze'de kadınlara ve çocuklara karşı saldırılar devam ederse, bunun sonuçları gerçekten çok ağır olacaktır, bu savaşı ve bu suçları destekleyenler bunun bedelini ağır ödeyeceklerdir" dedi.

Külliye'de basına kapalı görüşme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti.

Basına kapalı gerçekleşen kabulde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da hazır bulundu.