Milli Savunma Bakanlığı'ndan ilk açıklama

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Azerbaycan'dan ülkemize gelmek üzere havalanan bir C130 kargo uçağımız Gürcistan'da düşmüştür.

Arama kurtarma çalışmalarına Gürcistan makamları ile koordineli olarak başlanmıştır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kobakhidze ile görüştü

İletişim Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini duyurdu.

Açıklamada, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Gürcistan'da düşen askeri kargo uçağımız ile ilgili başlatılan arama-kurtarma çalışmalarındaki son durum ele alındı. Gürcistan Başbakanı, kazada şehit düşen askerlerimiz için taziyelerini Cumhurbaşkanımıza iletti. Cumhurbaşkanımız görüşmede Kobakhidze'ye başsağlığı dilekleri ve destekleri için teşekkür etti" ifadeleri yer aldı.

MSB: "Kaza kırım ekibimiz bölgeye intikal etmektedir"

MSB, kazaya ilişkin ikinci bir açıklama yayımladı:

Değerli basın mensupları, Gürcistan arama kurtarma ekipleri saat 17.00'de uçağın enkazına ulaşmıştır. Enkaz, kaza kırım ekiplerimizin incelemesi maksadıyla emniyete alınmıştır. Kaza kırım ekibimiz bölgeye intikal etmektedir. Uçağın düşme sebebi uçak enkazında kaza kırım ekibimiz tarafından yapılacak detaylı inceleme sonucunda belirlenecektir.

Bakan Yerlikaya: "Enkaza 17.00 civarında ulaşıldı"

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Gürcistan İçişleri Bakanı Sayın Gela Geladze ile düzenli olarak görüşmeye devam ediyorum. Sayın Bakan C130 askeri kargo uçağımızın enkazına saat 17.00 civarında ulaşmış ve arama-kurtarma çalışmalarına devam etmektedir.

ehitlerimize Allah'tan rahmet, milletimize, ailelerine başsağlığı dilerim.

Makamları âli olsun.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Medeniyetimizde Şehir ve Mekân' temalı Şehircilik Zirvesi'nde yaptığı konuşmada kazaya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

Bugün Azerbaycan'dan ülkemize gelmekte olan C130 tipi askeri uçağımızın Gürcistan-Azerbaycan sınırında düştüğü bilgisini derin bir üzüntüyle öğrendik. Enkaza ulaşma çalışmalarıyla ilgili ülke makamlarıyla koordineli biçimde çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah bu kazadan en az badireyle çıkarız. Rabbim şehitlerimize rahmet eylesin ve dualarımızla inşallah onların yanında olalım.

İletişim Başkanlığı'ndan açıklama

İletişim Başkanı Burhanettin Duran, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Bugün öğleden sonra Gürcistan-Azerbaycan sınırında askerî kargo uçağının düşmesinin ardından arama-kurtarma çalışmaları ivedilikle başlatılmıştır.

Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına, sadece resmî kurumlarımızın açıklamalarının dikkate alınması ve teyit edilmemiş bilgilerin paylaşılmaması önem arz etmektedir.

Aliyev'den Türk halkına başsağlığı mesajı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir taziye telefonu açtı.

Açıklamada, "İlham Aliyev, Gürcistan'da Türk Hava Kuvvetlerine ait askeri kargo uçağının düşmesi nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, şehit askerlerin aileleri ve yakınlarına ve kardeş Türkiye halkına başsağlığı diledi" denildi.

İki liderin, kazaya ilişkin ilgili devlet kurumlarıyla temas halinde oldukları bildirildi.

Aliyev'den destek talimatı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatı üzerine, Azerbaycan Başbakanı Ali Asadov'un Gürcistan Başbakanı ile temasa geçtiği ve arama-kurtarma çalışmalarına destek için Azerbaycan Acil Durumlar Bakanlığı personelinin bölgeye gönderildiği duyuruldu.

Bakan Fidan: "Yakından takip ediyoruz"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Azerbaycan'dan ülkemize dönüş yolunda düşen askeri kargo uçağımıza ilişkin yürütülen arama-kurtarma çalışmalarını, Gürcistan makamlarıyla birlikte yakından takip ediyoruz.

Şehitlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına sabır diliyorum.

Aziz milletimizin başı sağ olsun.

Şehit askerlerin isimleri açıklandı

Gürcistan'da düşen ve içerisinde 20 personelin olduğu uçakta, Kayseri'de bulunan 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı'nda görevli 9 personelin şehit olduğu öğrenildi.

Şehit olan askerlerin isimleri şu şekilde:

Hava Pilot Binbaşı Serdar Uslu, Hava Pilot Binbaşı Nihat İlgen, Hava Pilot Üsteğmen Cüneyt Kandemir, Hava Uçak Bakım Astsubay Kıdemli Başçavuş Nuri Özcan, Hava Uçak Bakım Astsubay Kıdemli Başçavuş Ümit İnce, Hava Uçak Bakım Astsubay Başçavuş Burak Özkan, Hava Uçak Bakım Astsubay Başçavuş Emrah Kuran, Hava Uçak Bakım Astsubay Başçavuş Emre Altıok ve Hava Uçak Bakım Astsubay Başçavuş Burak İbbiği.

Şehit olan Hava Uçak Bakım Astsubay Başçavuş Akın Karakuş, Hava Uzman Çavuş Emre Sayın, Astsubay Başçavuş Ramazan Yavuz, Hava Uçak Bakım Astsubay Üstçavuş İlhan Ongan, Hava Uçak Bakım Astsubay Üstçavuş Berkay Karaca, Hava Astsubay İlker Aykut, Hava Uçak Bakım Üsteğmen Emre Mercan, Pilot Yarbay Gökhan Korkmaz ve Hava İkmal Astsubay Kıdemli Çavuş Ahmet Yasir Kuyucu'nun da ailelerine şehadet haberi verildi.