2013 yılındaki Gezi Parkı eylemlerine ilişkin beraat kararlarının bozulmasının ardından, Osman Kavala'nın da aralarında bulunduğu 17 sanıklı davada karar çıktı.

Osman Kavala ve Ayşe Mücella Yapıcı'ya ağırlaştırılmış müebbet hapis talebi

Davada duruşma savcısı celse arasında mütalaasını açıklamıştı.

Açıklanan mütalaada, Osman Kavala ve Ayşe Mücella Yapıcı'nın "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edilirken, 6 sanığın ise "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım etme" suçundan 15'er yıldan 20'şer yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen duruşmada, sanıklar ve avukatlarının son kez esasa ilişkin mütalaaya karşı savunma yapmalarına devam etmeleri, sonrasında son sözlerinin sorulması ve davada kararın çıkması bekleniyordu.

Taksim Dayanışması'ndan açıklama: "Gezi umuttur, umut yargılanamaz"

Dava öncesi Taksim Dayanışması adına Çağlayan Adliyesi önünde yapılan açıklamada, "Gezi, ülkemizin toplumsal tarihinin en onurlu ve parlak sayfasıdır. Gezi'nin tüm değerlerine sahip çıkıyoruz. Gezi Direnişi'nin anayasal zeminde gerçekleştiği yargı kararlarıyla 2 kez tescil edilmesine rağmen hukuka ve gerçeğe aykırı tümüyle mesnetsiz iddialarla 3'üncü kez yargılanmak isteniyor. Toplumsal muhalefetin en temel hak ve talepleri suç unsuru gibi gösterilmek, barışçıl direnişin tarihsel ve meşru gerçekliği karalanmak isteniyor. Gezi umuttur, umut yargılanamaz" ifadeleri kullanıldı.

Kavala'nın avukatı: "Hakim Murat Bircan, daha önce AKP'den milletvekili aday adayı olmuş"

Davada Osman Kavala'nın avukatlarından Evren İşler, mahkeme heyetinin üyelerinden Murat Bircan'la ilgili çarpıcı bilgiyi dile getirdi.

İşler, "Adil yargılanmanın görüntüde de topluma yansıtılması gerekir. Bir yurttaşın burada adil bir yargılama yapıldığını hissetmesi gerekir. Mahkeme heyetini oluşturan üyelerin ismini Google'a yazdığımızda üye hakim Murat Bircan'ın Bafra Belediyesi Hukuk İşleri Müdürlüğü'nde çalışırken istifa edip hakim olduğunuzu görüyoruz. Murat Bircan, aynı zamanda AKP'den milletvekili aday adayı da olmuş. Bu dosyada Erdoğan ilk mağdur. Talimat vermeye gerek var mı? Üye hakim onu seviyor zaten" dedi.

Osman Kavala'nın avukatı Köksal Bayraktar da Bircan'la ilgili olarak, "Mahkemenin bir karar vermesi lazım, bu karar davadan çekilme şeklinde veya üye hakimin çekilmesi şeklinde olabilir. Biz sizi reddediyoruz" diye konuştu. Ancak mahkeme heyeti, üye hakim Murat Bircan'ın davadan çekilmesi talebinin "davayı uzatmaya yönelik bir talep olduğuna" karar vererek talebi reddetti.

Kavala dışındakilerin de tutuklanma kararı

Mahkeme, iş insanı Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Can Atalay, Mine Özerden, Yiğit Ali Ekmekçi, Tayfun Kahraman'a da 18'er yıl hapis cezası verildi.

Öte yandan mahkeme, Kavala dışındakilerin de tutuklanmasına karar verdi.

Can Atalay'dan tepki: 'Buradan bizi Silivri'ye götürecekler"

Hakkında 18 yıl ceza verilen Can Atalay, karar sonrası mahkemede ayağa kalkarak, "Buradan bizi Silivri'ye götürecekler" dedi.