İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 5'inci duruşması geçtiğimiz şubat ayında görülen Gezi / Çarşı davasında, Çarşı davasının ayrılmasına karar verilmişti.

Celse arasında mütalaasını açıklayan savcı, 1602 gündür cezaevinde tutulan Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı ve iş insanı Osman Kavala ve Ayşe Mücella Yapıcı'nın ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmalarını talep etmiş, 6 sanığın ise 20 yıla kadar hapsini istemişti.

Gezi davası kapsamında tek tutuklu sanık olan Osman Kavala, davanın bugünkü duruşmasına SEGBİS sistemiyle görüntülü olarak bağlandı. Mahkeme başkanı, esas hakkındaki mütalaanın celse arasında sunulduğunu söyledi.

Söz hakkı verilen duruşma savcısı mütalaayı tekrar ettiğini belirtti. Emniyet müdürlüğü avukatı da tüm sanıkların cezalandırılmasını istedi.

Taleplerle ilgili görüşü sorulan duruşma savcısı, süre taleplerinin kabulüne karar verilmesini istedi. Kavala'nın tutukluluk halinin de devamına karar verilmesini talep etti.

Avukat Can Atalay: "Beyanlarımızı ısrarla 'savunma' diyerek aldınız"

Diken'in aktardığına göre, duruşmada söz alan avukat Can Atalay'ın savunmasından öne çıkanlar şu şekilde:

Biz ısrar etmeseydik heyetiniz bozmaya ilişkin beyanımızı bile almayacaktı. Bozmaya ilişkin beyanlarımızı ısrarla 'savunma' diyerek aldınız. Yargılama faaliyeti olarak ne yaptınız? Çarşı davasıyla ilgili kurduğunuz ara karar, adli tıpa yazdığınız yazı, bozmaya ilişkin beyanlarımızın alınması, Kavala'nın tutukluluk durumuna ilişkin avukatların beyanı... Sadece bunları yaptınız.

"30'uncu Ağır Ceza Mahkemesi alelacele dosyayı size gönderdi"

Birazdan söyleyeceğim taleplerin reddi olamaz. Biz süre talep etmiyoruz. Biz Gezi'yi savunduk, savunmaya devam edeceğiz. 2014'te kulağımıza ulaştırılan duyumlara rağmen bu ülkeden gitmedik. Biz bu yargılamayı uzatmıyoruz. Önceki duruşmada bize yurtdışına çıkış yasağının konulmamasını 'ahlaksız teklif' olarak nitelemiştim. Bunun manası 'Gidin, elimizi rahatlatın, hızlıca karara gidelim' demekti. Biz bunu elimizin tersiyle iteriz.

İnsan utanacağı hiçbir şey yapmamalı. Biz çiğ yemedik, o yüzden karnımız ağrımıyor. Bir düğmeye basıldı, Gezi davası bozuldu. Bir düğmeye basıldı, Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi kendi dosyasında bulunmayan, Gezi'yle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini belirterek Çarşı davasını bozdu. 30'uncu Ağır Ceza Mahkemesi alelacele dosyayı size gönderdi.

"İstinaf kararı gerekleri yerine getirilmeden nasıl hükme gidiyorsunuz?"

Bir üyenizin şerhiyle dosyalar birleştirildi, bir düğmeye basıldı, esas hakkında mütalaa açıklandı. İstinaf kararı gerekleri yerine getirilmeden nasıl hükme gidiyorsunuz? Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi'nin bozma kararı ne oldu? Biz nereye gitsek peşimizden gelen savcı Edip Şahiner ve temsil ettiği siyasi kadro bu sefer çok daha ince çalışmış, iddianamenin ve ilk esas hakkında mütaalanın yüklerinden kendilerini kurtarmaya çalışırken tarafımızca suçüstü yakalanmıştır.

"Bu yargılamayla 'delilsiz' yargı dönemi mi başlıyor?"

Yağma yok. Canınızın istediğini canınız istediği zaman söyleyip, istemediği zaman vazgeçip başka bir şey söyleyemezsiniz. Ceza yargılaması işkenceyle delil elde etme dönemini yaşadı, ceza yargılamasının anahtarının AKP seçkinleri tarafından Fethullahçı çeteye anahtar teslim emanet edildi, delil imal edildi. Bu yargılamayla 'delilsiz', delile ihtiyaç duyulmayan yargı dönemi mi başlıyor? Ortada delil yok, akla ziyan komplo teorileri var. Heyetiniz eğer bir provokasyon arayacaksa birilerinin bizi (o da sadece birkaç kere) telefonla aramasına değil, Fethullahçı çete mensubu polis şeflerinin halka zulüm provokasyonuna bakmalıdır.