New York'taki Birleşmiş Milletler (BM) binasında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir etkinlik düzenlendi.

Burada konuşma yapan Birleşmiş Milletler Kadın Birimi İcra Direktörü Sima Bahous, savaşlar ve çatışmaların cinsiyet eşitliği alanında uzun sürede kaydedilen ilerlemeyi geriye çevirdiğine dikkati çekti.

'Gazze'de 9 binden fazla kadın öldürüldü'

Bunun Ortadoğu, Haiti, Sudan, Myanmar, Sahel bölgesi, Ukrayna, Afganistan ve dünyanın farklı yerinde gerçekleştiğine işaret eden Bahous, "Kadınlar çatışmada en büyük bedeli ödüyor" diye konuştu.

Kadınların çatışmada aynı zamanda giderek artan bir şekilde cinsel şiddete de maruz kaldığını ve bunu şiddetle kınadığını belirten Bahous, tüm aksi yönde kanıtlara rağmen dünya genelinin kadınlar yerine silahlara yatırım yapmaya devam ettiğinin altını çizerek, "Gazze'de hemen şu an insani ateşkese ihtiyacımız var" dedi.

Salondakilerin uzun süre alkışlamasının ardından Bahous, "Gazze'de 9 binden fazla kadın öldürüldü. Bunun durması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Bahous ayrıca, Gazze'de tüm kurbanlar için adalet sağlanmadan barış yoluna girilemeyeceğine de dikkati çekti.

Borrell: 'Gazze'de öldürülenlerin yüzde 70'i kadın ya da çocuklardan oluşuyor'

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle X platformunda yaptığı paylaşımda, İsrail'in saldırılarında hayatını kaybeden Gazzeli kadınlara değindi.

İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de hayatını kaybedenlerin yüzde 70'inin kadın ya da çocuk olduğunu hatırlatan Borrell, her saat iki annenin öldürüldüğünü vurguladı.

"Kadınlar Günü'nde, Gazze savaşının en büyük bedelini ödeyen kadınları saygıyla anıyorum" diyen Borrell, İsrailli kadınların da esir tutulduğunu belirterek, "Bu rakamlar, çoğunlukla erkeklerin yarattığı bir trajedinin içindeki bir trajedidir ve sona ermelidir" ifadelerini kullandı.