Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin merakla beklediği açıklamasını yayımladı.

Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin iki kademe altı olan 'B' olarak teyit eden Fitch, kredi notu görünümünün durağana revize edilmesiyle ilgili de, "Görünümün 'durağan'a revize edilmesi, kısa vadeli makro-finansal istikrar risklerini azaltan ve ödemeler dengesi baskılarını hafifleten daha geleneksel ve tutarlı bir politika karışımına dönüşü yansıtıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini 2023 yılı sonuna kadar yüzde 35'e çıkaracağını tahmin eden Fitch, faiz oranının 2024'te de bu seviyede kalacağını ifade etti.

Fitch, raporda, "Para politikası sıkılaştırmasının gelecekteki hızı ve süresi konusunda yüksek düzeyde belirsizlik mevcut" ifadelerini kullandı.

Brüt uluslararası rezervlerde mayıs ayının ortasından bu yana gözle görülür bir toparlanma kaydedildiğini belirten Fitch, rezervlerin 2023 sonuna kadar 115 milyar ABD dolarına ulaşacağını öngördü.

Fitch, rezervlerin 2024'te de "nispeten istikrarlı kalacağını" ifade etti.

Türkiye'nin büyümesinin 2023 yılında yüzde 4,3'e ulaşacağını tahmin eden kuruluş, 2024'te bu oranın yüzde 3'e düşebileceğini kaydetti.

Fitch, enflasyon konusunda da, "2023'te enflasyonun ortalama yüzde 51.9 ile yıl sonunda yüzde 65 olacağını öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.

Açıklamada, "Kısmen siyasi nedenlerden dolayı, enflasyonu düşürmeye yönelik politika düzenlemelerinin büyüklüğü, kalıcılığı ve başarısı konusunda hâlâ belirsizlik var" denildi.

Olası not yükselmesini sağlayabilecek faktörlere de değinilen açıklamada, mevcut politika normalleştirme ve yeniden dengelenme sürecinin sürdürülebilirliğine olan güvenin artması, bunun sonucunda enflasyonda sürekli bir düşüş de dahil olmak üzere makroekonomik istikrarın iyileşmesinin pozitif etki yapabileceği belirtildi.

Açıklamada, cari işlemler açığının sürekli daralması, sermaye girişlerinin artması, uluslararası rezervler düzeyinde ve bileşiminde iyileşmeler ve dolarizasyonun azalması nedeniyle dış kırılganlıklardaki azalmanın olası not artırımına neden olabileceği bildirildi.

Fitch, en son 13 Ağustos 2021'de Türkiye'nin kredi notunu 'BB-' ve kredi notu görünümünü 'durağan' olarak teyit etmişti.

Kuruluş, 2 Aralık 2021'de ülkenin not görünümünü negatife çevirmişti.