Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), 1.5 milyon emeklinin en düşük emekli aylığı olan 2500 lira ile geçinmeye çalıştığını belirterek, en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine yükseltilmesini istiyor.

Memur ve memur emeklilerinin ek göstergesinde yapılan 600 puanlık artıştan memnuniyet duyduklarını ifade eden TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, düzenlemenin emekli aylıklarında yaklaşık 1350 TL, emekli ikramiyesinde ise ortalama 40-50 bin liralık artış sağlayacağını vurguladı.

"SSK ve Bağ-Kur emeklileri arasındaki emekli aylığı makası her geçen yıl artıyor"

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin düşük kalan aylıklarının benzer şekilde artırılmasını ve 2000 yılı sonrası emekli olanlara intibak verilmesini isteyen Ergün, şöyle konuştu:

Memur emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emeklileri arasındaki emekli aylığı makası her geçen yıl artıyor. Memur emeklileri toplu sözleşme zammının yanında ek zam ve gösterge artışı gibi imkânlardan yararlanırken, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları sadece enflasyon oranında artıyor. Emekli aylıklarında eşitliğin sağlanması için intibak yapılmalı, aylıklara yapılan yüzdeli zamlar aylığı düşük olanların aleyhine bir uygulamaya dönüştüğü için seyyanen zamlar yapılmalı ve milli gelir artışından emeklilere pay verilmeli.

"Asgari ücretlilerin geçinemediği bir ortamda emeklilerin 2500 lirayla geçinmesi mümkün değil"

1.5 milyon emeklinin, en düşük emekli aylığı olan 2500 lirayla geçinmeye çalıştığını söyleyen Ergün, bu emekli grubunun toplumda en düşük gelire sahip kesim olduğunu belirtti.

Asgari ücretlilerin 4253 lirayla geçinemediği ortamda emeklilerin aylık 2500 lira ile geçinmesinin mümkün olmadığını dile getiren Ergün, şunları kaydetti:

Aralık 2002'de 184.25 lira olan asgari ücret, Ocak 2022'ye kadar 23 kat artarak 4253 liraya yükseldi. Aynı dönemde en düşük emekli aylığı ise sadece 10 kat arttı. Bugün 1.5 milyon emekli en düşük emekli aylığı olan 2500 lirayla geçinmeye çalışıyor. Yani 1.5 milyon emeklinin geliri, asgari ücretin 1753 lira altında. En düşük emekli aylığı ivedilikle asgari ücret seviyesine yükseltilmeli.