Dışişleri Bakanlığı, İsrail ile Filistin arasında yaşanan çatışmayla ilgili açıklama yaptı.

Bakanlığın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Bugün (7 Ekim) İsrail ve Filistin'de yaşanan şiddet ve gerilimi derin bir endişeyle karşılıyoruz. Bölgede sükunetin bir an önce yeniden tesis edilmesine büyük önem veriyor, sivil can kayıplarını şiddetle kınıyoruz. Şiddet eylemlerinin ve buna bağlı tırmanmaların kimseye bir fayda sağlamayacağını vurguluyor, tarafları itidalle hareket etmeye ve fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz.

'Tarafları, güç kullanmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz'

Sözkonusu gelişmelerin daha fazla tırmanmadan ve daha geniş bir alana yayılmadan kontrol altına alınabilmesini teminen, Türkiye olarak elimizden gelen katkıyı sağlamaya daima hazırız.

Bu doğrultuda, ilgili taraflarla temaslarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz.

Bu üzücü gelişmeler, iki devletli çözüm vizyonunun önemini bir kez daha göstermektedir. Tarafları, güç kullanmaktan vazgeçerek, bu vizyon doğrultusunda, daha fazla gecikmeksizin kalıcı çözüm için çalışmaya davet ediyoruz.

Türk vatandaşlarına 'güvenli kapalı alanlarda kalın' çağrısı

Ayrıca Dışişleri Bakanlığı, Filistin ve İsrail'deki Türk vatandaşlarını uyararak acil durum telefonlarını paylaştı.

İsrail ve Filistin'deki gelişmelerin yakından takip edildiğini belirten Bakanlık, "Vatandaşlarımızın güvenli kapalı alanlarda kalmaya devam etmeleri yararlı olacaktır. Gelişmeler için Tel Aviv Büyükelçiliğimiz, Kudüs Başkonsolosluğumuz ile Bakanlığımızın resmi web sayfaları ile sosyal medya hesaplarını takip etmeniz tavsiye olunur” ifadelerini kullandı.

Bakanlık, acil durumlar için Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosluğu'nun nöbetçi/acil durum telefonu (+972 54 660 62 10), Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği'nin nöbetçi/acil durum telefonu (+972 52 248 66 47) ile Konsolosluk çağrı merkezinin (+90 312 292 29 29) telefon numaralarını paylaştı.

Hakan Fidan, Blinken ve 5 ülkeden mevkidaşlarıyla görüştü

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede, İsrail ve Filistin'de yaşanan gelişmeler ele alındı.

Dışişleri Bakanı Fidan, ayrıca, Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile telefonda görüştü.