Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TRT Haber'de otomotiv sektörü, konut fiyatları, kiralar, asgari ücret ve emekli zammına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Konut fiyatları ve kiralar

Asgari ücret ve emekli zammı konularına da değinen Yılmaz, şöyle konuştu:

Otomotivde ciddi bir fiyat düşüşü gördük. Konut fiyatları ve kiralar da eski ivmeyi kaybetmiş durumda, ancak henüz istediğimiz oranda değil. Daha da aşağıya gelmesi için gayret ediyoruz.

Konut konusunda arz yönlü politikalar önemli. Öncelikle konut arzını artırmamız gerekiyor. Son dönemlerde en önemli adımlarımızdan biri kentsel dönüşüm. Bir taraftan talebi kontrol ederken bir yandan da arzı artırıcı politikalarla konut fiyatlarını ve kiralarını kalıcı düşürme gayretindeyiz.

Asgari ücret zammı

Geçen yıl asgari ücretle ilgili iki önemli gelişme oldu. Asgari ücreti geçen yıl yüzde 107 artırdık. Tarihi bir kararla asgari ücreti vergiden muaf tuttuk. Şimdi yeni bir müzakere başlamış durumda. Üç taraf var burada. İşletmelerle çalışanlar arasındaki dengeyi sağlamak gerek. Dolayısıyla bir denge içinde bunu belirleyeceğimizi düşünüyoruz. Bizim ana hedefimiz çalışanları enflasyona ezdirmemek olmuştur.

Memur ve işçi emeklisi zammı

İmkânlarımızı zorlayarak emeklilerimizin yanında olacağız. Memur emeklisiyle ilgili toplu sözleşme gereği alacakları bir fark ve enflasyon farkı var.

Memur ve memur emeklisi için yüzde 50 civarında bir artış olacak. İşçi emeklileri daha farklı şartlara tabi. Farklı emekli kesimleri arasındaki dengeyi koruyucu ve özellikle daha düşük alanları gözetici bir yaklaşım sergileyeceğiz.