Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanların (EYT) sorununu çözecek yasa teklifini aralık ayı içinde Meclis'e getireceklerini ve uygulamayı 2023 itibariyle başlatacaklarını belirtti.

Yaklaşık 1.5 milyon kişi emekli olacak

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bütçesinin sunumunu yapan Bakan Bilgin, EYT'li sayısının abartıldığı gibi 5 milyon ya da 8 milyon olmadığını, yaş şartının kaldırılmasıyla birlikte yaklaşık 1.5 milyon kişinin emekli olacağını söyledi.

EYT'lileri büyük bölümünün işçi olduğunu ve bunların yüzde 87'sinin de halen bir işte çalıştığını ifade eden Bilgin, prim gün sayısı ve hizmet yılı şartlarına takılanların yasa gereği bu şartları doldurmayı bekleyeceklerini bildirdi.

Bilgin, EYT düzenlemesinin devreye girmesiyle birlikte işverenlerin üzerinde önemli miktarda kıdem tazminatı yükü oluşacağını, düzenlemenin gecikmesinde bu sorunlara ilişkin yapılan görüşmelerin de etkili olduğunu ifade etti.

32 farklı statüdeki sözleşmeli personelin tamamına kadro

Bakan Bilgin, kamuda birbirinden farklı 32 farklı statüdeki sözleşmeli personelin tamamını kadrolu hale getireceklerini de kaydetti.

Sözleşmeli personelin çalışma şartlarını değiştireceklerini ifade eden Bilgin, bu amaçla hazırladıkları yasa teklifini bu ay içinde TBMM'ye getireceklerini söyledi.

Kamuda halen sözleşmeli statüde çalışan sayısının ise 600 bine yaklaştığı bildirildi.

Asgari ücret komisyonu aralık ayı içinde toplanacak

Asgari ücret zammına ilişkin de ipuçları veren Bilgin, enflasyonun reel ücretleri gerileten etkisini ortadan kaldıran bir asgari ücret uygulaması gerçekleştireceklerini, asgari ücret komisyonunu aralık ayı içinde toplayacaklarını belirterek, "Tüm emekçilerimizi enflasyon karşısında koruyacağız" dedi.