Birleşmiş Milletler (BM) Genel KuruluHersonZaporojyeLugansk ve Donetsk bölgelerinin referandum ile Rusya'ya katılımını kınayan kararı onayladı.

143 ülke onayladı

BM Genel Kurulu toplantısında yapılan oylamada 143 ülke tasarıya 'evet' derken; Rusya, Belarus, Suriye, Kuzey Kore ve Nikaragua karşı oy kullandı.

Referandumları tanımayan tasarıda; tüm ülkelere, uluslararası örgütlere ve BM'nin ilgili kurumlarına Ukrayna'nın Lugansk, Donetsk, Herson ve Zaporojye bölgelerinin statülerindeki değişikliği ve bu dört bölgenin Rusya'ya katılımını tanımama çağrısı yer alıyor.

Rusya 4 bölgeyi ilhak etmekle suçlanıyor

Ayrıca Rusya'dan derhal güçlerini Ukrayna'dan çıkarması talep edilen tasarıda, Ukrayna'nın uluslararası tanınan sınırları içinde egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne bağlılık ifade ediliyor.

Moskova, referandumları organize etme ve 4 bölgeyi ilhak etmekle suçlanıyor.

Rusya'dan tasarıya tepki: "Diplomatik çözümü baltalıyor"

Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, tasarıya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bugün Genel Kurul'a, politize ve açıkçası kışkırtıcı bir belge sunuldu. Bu belge, tüm gerçekleri görmezden geliyor ve Ukrayna'daki krize diplomatik çözüm bulunması yönündeki her türlü çabayı baltalayabilecek çatışmacı üslup içeriyor" dedi.