Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Libya'da yaşanan sel felaketine ilişkin 16 Eylül’de yayımladığı raporda 11 bin 300 olarak açıkladığı ölümlerin sayısını, 3958 olarak güncelleyerek bugün yeni bir rapor yayımladı.

Raporda, Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) dayandırarak paylaştığı verilere göre, Libya'nın doğusundaki sel felaketi nedeniyle 3958 kişinin hayatını kaybettiği ve 9 binden fazla kişinin kaybolduğu belirtildi.

Arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğü ve bu rakamların artmasının öngörüldüğü kaydedildi.

Erişim kısıtlamaları nedeniyle sınırlı veri toplanabiliyor

BM Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) verilerine göre, ülkenin kuzeydoğusunda 40 binden fazla kişi yerinden oldu.

Selden en çok etkilenen Derne kenti gibi yerlerde yaşanan erişim kısıtlamaları nedeniyle sınırlı veri toplanabildiği kaydedilen açıklamada, yerinden edilen kişi sayısının daha yüksek olmasının öngörüldüğü ifade edildi.

300 bin çocuk, ishal, kolera ve yetersiz beslenme riskiyle karşı karşıya

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'na (UNICEF) dayandırılan verilerde, Libya’da yaşanan selden etkilenen yaklaşık 300 bin çocuğun artan ishal, kolera ile yetersiz beslenme riskinin yanı sıra, şiddet ve istismar riskiyle de karşı karşıya kaldığı bildirildi.

Libya için selin sonrasında BM'nin Merkezi Acil Durum Fonu'ndan (CERF) acilen 10 milyon dolar ayrıldığı ve sonrasında 71.4 milyon dolarlık "acil yardım" çağrısı yapıldığı hatırlatıldı.

Libya'da 884 bin kişinin ihtiyaç sahibi olduğu, bunlardan 250 bininin acil ihtiyaçlarının karşılanmasının hedeflendiği aktarıldı.

Cesetler çürüyor, kanalizasyon suyu içme suyuna karışıyor

Öte yandan, Libya’nın doğusunu vuran sel felaketinden en çok etkilenen Derne kentinde enkaz altındaki cesetlerin çürümeye başlaması ve kanalizasyon suyunun içme suyuna karışması salgın hastalık tehdidini gün geçtikçe artırıyor.

Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi Abdoulaye Bathily de 10 Eylül’de Daniel fırtınasının neden olduğu sel felaketi nedeniyle binlerce kişinin hayatını kaybettiği ülkenin doğusundaki krizin idaresinde şeffaflık ve hesap verebilirliğin önemini vurguladı.

Altyapının yüzde 70'i, eğitim kurumlarının yüzde 95'i hasar gördü

Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UBH), ülkenin doğusunda selden etkilenen bölgelerde altyapının yüzde 70'inin, eğitim kurumlarının yüzde 95'inin hasar gördüğünü duyurdu.