Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Vaclav Havel Kütüphanesi ve Çekya'daki sivil inisiyatif platformu Charta 77 Vakfı tarafından 2013 yılından bu yana her yıl verilen Václav Havel İnsan Hakları Ödülü bu yıl, Silivri'de tutuklu bulunan Osman Kavala'ya verildi.

Çekya'nın başkenti Prag'da eylül ayında toplanan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) ödül komitesi, daraltılmış üç kişilik aday listesine Türkiye'den Osman Kavala, Polonya'dan Justyna Wydrzyńska ve Ukrayna'dan Yevgen Zakharov'u almıştı.

Düzenlenen törende ödülü AKPM Başkanı Tiny Kox'un elinden Osman Kavala'nın eşi Ayşe Buğra Kavala aldı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan AKPM'ye tepki

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Václav Havel İnsan Hakları Ödülü'nün cezaevinde bulunan iş insanı Osman Kavala'ya verilmesiyle ilgili açıklama yaptı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

Václav Havel İnsan Hakları Ödülü'nün, ülkemizde hakkında yargı tarafından hükmedilen kesinleşmiş mahkûmiyet kararı bulunan bir kişiye verilmiş olması kabul edilemez.

Bu ödülün, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin rehberliğinde faaliyet göstermesi gereken Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) çatısı altında verilmesi, Avrupa Konseyi'nin insan hakları idealine yönelik müktesebatının ve bu ideal uğruna uzun yıllardır sarf edilen müşterek çabanın hiçe sayılması anlamına gelmektedir.

Ödülün, hakkında kesinleşmiş mahkûmiyet kararı bulunan bir kişiye verilmesi hukukun siyasileştirilmesine yönelik girişimlerin bir uzantısıdır.

Ortak değerlerin korunmasına hizmet etmesi beklenen uluslararası kuruluşlar, bu tür siyasi gündem yaratma arayışlarına alet edilmemelidir.

Yargı kararına saygısızlık oluşturan bu tasarrufla, AKPM'nin itibar ve inandırıcılığı ciddi şekilde zedelenmiştir.