Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, Rus İzvestiya gazetesine verdiği demeçte, birliğin Şubat 2022'den bu yana Ukrayna'ya sağladığı toplam yardımın 20 milyar euro'ya ulaştığını belirtti.

Stano, yardım rakamının yaklaşık 20 milyar euro olduğunu ve bazı üye devletler tarafından ikili savunma askeri teçhizat teslimatlarını ve Avrupa Barış Fonu'ndan 5.6 milyar euro'luk finansmanı içerdiğini ifade etti.

Silah tedarikinde Almanya başı çekiyor

Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü'nün verilerine yer verilen habere göre, Almanya, silah tedarikinde Avrupa ülkeleri arasında lider konumda bulunuyor.

Almanya, Şubat 2022'den bu yana Kiev'e yaklaşık 7.5 milyar euro değerinde silah sağladı.

Almanya'yı Ukrayna ile ilgili askeri harcamaları 1 milyar euro'yu aşan Polonya, Hollanda, Danimarka ve İsveç takip ediyor.

Yıllık 5 milyar euro'luk askeri teslimat için özel mekanizma

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 20 Temmuz’da, Avrupa Barış Fonu kapsamında Kiev'e 2027'ye kadar yıllık olarak 5 milyar euro tutarında askeri teslimatlar için özel bir mekanizma oluşturma niyetini açıkladı.

Bu mekanizmanın, Brüksel'in halihazırda AB ülkelerini topluluk bütçesine ek katkılarda bulunmaya çağırdığı, Avrupa Komisyonu tarafından yine dört yıllığına hazırlanarak Ukrayna için önerilen 50 milyar euro'luk bütçe yardım paketini tamamlaması bekleniyor.