Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi için adayları belirleme mesaisi devam ediyor.

CHP'de yapılan toplantıda uzun süredir belediye başkanlığı yapan Battal İlgezdi'nin Ataşehir için yeniden aday gösterilmeyeceğine karar verildiği öğrenildi.

'Partimizin değerlerinin bu kadar hoyratça harcanmasına gönlüm razı değil'

Sosyal medya hesabında, partisinden istifa ettiğini duyuran İlgezdi, şu ifadeleri kullandı:

Cumhuriyet Halk Partisi'nin son kurultayında Genel Başkan Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyenler tek tek partimizden tasviye ediliyor.

CHP'nin her kademesinde gece gündüz görev yapmış 40 yıllık bir partili olarak bu yaşananlar hem beni hem de milyonlarca partilimizi üzmüştür. Partimizin değerlerinin bu kadar hoyratça harcanmasına gönlüm razı değildir.

Bu vesileyle 40 yıldır mensubu bulunmaktan onur duyduğum partimden istifa ediyorum.

Parti Sözcüsü Yücel'den açıklama: 'Bize ulaşan böyle bir bilgi yok'

Parti Sözcüsü Deniz Yücel, yaptığı basın toplantısında, İlgezdi’nin istifasıyla ilgili sorulan soruya şöyle yanıt verdi:

İstifa, tek taraflı bir irade beyanıdır. Bize ulaşan böyle bir bilgi yok. İstifa ettiği iddia edilen Sayın İlgezdi’den bunu teyit edebilirsiniz, bize ulaşan böyle bir bilgi yok. Bu konuda bir açıklama yapmamız gerekirse yaparız. Böyle bir şey varsa, şu anda sizden öğreniyorum.

'Kılıçdaroğlu'nu destekleyenler partiden tasfiye ediliyor' iddiası

Battal İlgezdi'nin, "Son kurultayda Kılıçdaroğlu'nu destekleyenler tek tek partimizden tasfiye ediliyor” yönündeki sözlerinin anımsatılması üzerine de Yücel, şöyle konuştu:

Adaylar belirlenirken bir kişiye yakınlık ya da uzaklık asla ve asla kriter olamaz. Hele hele Kemal Kılıçdaroğlu gibi CHP'nin uzun süre genel başkanlığını yapmış, bu sürede büyük başarılara imza atmış ve Türk siyaset tarihinde geçmişte hiç örneği olmayacak şekilde demokratik bir kurultay ile şu anki genel başkanımız Özgür Özel'e devretmiş bir kişiye yakınlık veya uzaklığın kriter olması sözkonusu değildir.

Adaylar belirlenirken çeşitli kriterler vardır, mevcut başkanlarla ilgili memnuniyet anketleri, kamuoyu yoklamaları ve o ilin/ilçenin örgüt görüşleri, milletvekilleri, Parti Meclisi (PM) üyeleri, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyeleri, onların görüşleri ve önerileri bir süzgeçten geçirilerek önce MYK'da görüşülür, ondan sonra da PM'de karar altına alınır.

PM toplantımız henüz başlamadı, Sayın İlgezdi'nin adaylaşması ya da adaylaşmamasıyla ilgili henüz bir karar verilmiş değil. Sayın Kılıçdaroğlu'na yakınlıkla uzaklıkla ilgili bir kriter asla sözkonusu değildir. Biz değişim sürecinde Özgür Özel'in liderliğinde yola çıkarken bu partinin şeffaf, demokratik, katılımcı ve ortak akılla yönetilmesi konusunda bir iddia ortaya koyduk. Adaylarımız da bu şekilde belirlenmektedir.

İlgezdi'den yeni açıklama: 'Önseçim sözü sadece günü kurtarmak için söylendi'

İlgezdi, ilerleyen saatlerde belediye binasında, bir kez daha gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Belediye başkan adayı olmadığı için istifa etmediğini belirten İlgezdi, "CHP'de bir kıyım hareketi yapılıyor. Yıllardır bu partide kurultaylar yaşadım. Bu süreçteki kıyım hiçbir dönemde olmadı. Kemal Kılıçdaroğlu'na destek veren Türkiye ve İstanbul'daki tüm belediye başkanları tasfiye ediliyor. İstifamın bir gerekçesi budur. Kurultayda verilen önseçim sözlerinin hepsinin rafa kalktığını görüyoruz. Hiçbir yerde önseçimle ilgili bir yoklama yapılmadı. Sadece günü kurtarmak için söylendi ve bitti" dedi.

Bu sabah CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu ile görüştüğünü aktaran İlgezdi, aday gösterilmemesinin nedenine ilişkin İmamoğlu'nun, kendisine anketlerde başarısız çıktığını ifade ettiğini dile getirdi.

'Ne hikmetse bir Karadeniz lobisi İstanbul'da her tarafta belediye başkanı adayı oluyor'

Altı farklı şirkete anket yaptırdığını, son ankette yüzde 52-58 ile seçimi kazanacağının görüldüğünü söyleyen İlgezdi, "Partide çok açık şekilde Kürt ve Alevi tasfiyesi yapılıyor. Bizi ziyaret eden arkadaşlara, 'Arzu ederseniz aday olmam' dedim. Ataşehir'i kucaklayacak, Ataşehir'in de ortak kabulleneceği bir aday olmalı. Nezaketen bana sorulmadı. CHP ilçe başkanına ve örgütüne bu kadar saygısızlık olabilir mi?" diye konuştu.

İlgezdi, bundan sonra sahada bu arkadaşlarla görüşeceklerini kaydederek, "Ne hikmetse bir Karadeniz lobisi İstanbul'da her tarafta belediye başkanı oluyor. Sayın bakalım kaç tane Trabzonlu var? CHP ilk kez böyle bir süreci ve dönemi yaşıyor. Seçim sonuçlarını beraber yaşayacağız. Battal İlgezdi olarak sahadayım. Bu işlerin nasıl olacağını herkes görecek. 1 Nisan sabahı hem Ataşehir'e hem İstanbul'a bakacağız" ifadelerini kullandı.