Ay başından itibaren İstanbul'da Beşiktaş, Sarıyer ve Şişli'deki fırınlarda ekmek fiyatı 3.5 TL'den, Kadıköy, Maltepe ve Ataşehir'de de 4 TL'den satılmaya başlanacak.

Ekmeğe resmi zam kararı, ticaret odalarına bağlı meslek odaları tarafından alınıyor, ancak son 6 ayda un, maya, doğalgaz ve elektrik fiyatlarında yaşanan hızlı artış nedeniyle fırınlar oda kararını beklemeden kendileri zam yapıyorlar.

Şu anda İstanbul'da resmi ekmek fiyatı ise 2.5 TL.

"Önlem alınmazsa 1 ay sonra 5-6 liraya satılır"

Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre, Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, önlem alınmaması durumunda 1 ay sonra ekmeğin 5-6 liralara satılacağını belirtti.

Hem girdi maliyetlerindeki artış, hem de ruhsatsız fırınlar nedeniyle işlerin oldukça zorlaştığını ifade eden Kolivar, kamunun mutlaka adım atması gerektiğini kaydetti.

"İstanbul'da 1500 civarında ruhsatsız fırın var"

İstanbul'da 1500 civarında ruhsatsız fırın olduğunu, kaçak olmalarına rağmen bunlara doğalgaz, elektrik ve su verildiğini, dürüst çalışan fırıncı esnafının da hakkının yendiğini ifade eden Kolivar, "Tarım Bakanlığı ve bazı ilçe belediyeleri bunlara göz yumuyor" dedi.

Ruhsatsız çalışan 1500 fırının 500'ünde üretim izni dahi olmadığını söyleyen Cihan Kolivar, ilgili mercilere başvurmalarına rağmen yıllardır sonuç alınamadığını belirtti.

Kaçak fırınların kapatılması durumunda mevcut fırınların kapasiteyi günlük 9 bin ekmeğe çıkaracağını aktaran Kolivar, yaptıkları hesap sonrası kapasite artırımıyla ekmeğin 1.5 TL ucuza satılabileceğini dile getirdi.