Milletvekili aday listesini Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) sunan AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, 3 dönemden fazla milletvekili olunamayacağı prensibini bu sefer daha da genişleterek uyguladıklarını söyledi.

Listelerde mevcut milletvekillerinden sadece 104'ü yer alıyor

Yavuz, şunları ifade etti:

Bu anlamda mevcut milletvekillerimizden 42'si 3 döneme takıldığı için, yani aralıksız şekilde 3 dönem vekillik yaptığı için, 9 arkadaşımız aralıklı da olsa 3 dönem yaptığı için, 4 arkadaşımız 4 dönem aralıklı da olsa, yani araya başka yapmadığı dönemler girmiş olsa da 4 dönem yaptığı için, 10 arkadaşımız da yine aralıklı da olsa 5 dönem yaptığı için listelerde yer almadı. Yani 65 milletvekili arkadaşımız için 3 dönem kuralını tüzüğümüzdeki kuralı da genişleterek bu sefer uygulamış olduk.

Mevcut milletvekillerimizden 104 arkadaşımız listelerimizde yer aldı. Dolayısıyla milletimizin beklediği değişim beklentisi karşılık buldu ve listelerde yüzde 65 oranında bir değişikliğe gitmiş olduk. En genç adayımız 18 yaşındaki Nisa Alptekin İzmir'den, en yaşlı adayımız Şamil Ayrım 73 yaşında İstanbul 3. bölgeden adayımız oldu. Ayrıca genç, kadın, engelli ve diğer her kesimden adaylarımız var.

HÜDA PAR'dan 4, DSP'den 3 isim

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) ve Demokratik Sol Parti'nin (DSP) ayrıca bir liste vermeyeceğini dile getiren Yavuz, "HÜDA PAR'dan genel başkan dahil 4 arkadaşımız listelerimizde yer almıştır. Demokratik Sol Parti'den de genel başkan dahil 3 arkadaşımız listelerimizde yer almıştır" dedi.

16 Bakan, üst sıralardan aday gösterildi

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin 16 üyesi, 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde, AK Parti'den milletvekili adayı oldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy milletvekili adayı listesinde yer almadı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Ankara 3. bölge 1. sıradan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Şanlıurfa 1. sıradan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık Osmaniye 1. sıradan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Ankara 2. bölge 1. sıradan, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum İstanbul 1. bölge 1. sıradan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Antalya 1. sıradan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Eskişehir 1. sıradan, Gençlik ve Spor Bakan Mehmet Muharrem Kasapoğlu İzmir 1. bölge 1. sıradan, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Mersin 1. sıradan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu İstanbul 2. Bölge 1. sıradan, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer Ordu 1. sıradan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Kayseri 1. sıradan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Bursa 2. bölge 1. sıradan, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci Kahramanmaraş 1. sıradan, Ticaret Bakanı Mehmet Muş Samsun 1. sıradan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Trabzon 1. sıradan aday gösterildi.

Genel Başkan Yardımcıları

Leyla Şahin Usta Ankara 3. Bölge 2. sıradan, Ömer İleri Ankara 3. Bölge 3. sıradan, Efkan Ala Bursa 1. Bölge 1. sıradan, Jülide Sarıeroğlu Ankara 1. Bölge 2. sıradan, Çiğdem Karaaaslan Samsun 2. sıradan, Mustafa Şen Trabzon 2. sıradan, Belgin Uygur Balıkesir 2. sıradan, Ömer Çelik Adana 1. sıradan, Erkan Kandemir İstanbul 1. Bölge 2. sıradan aday gösterildi.

Osman Gökçek, Tuğrul Türkeş ve Hulki Cevizoğlu gibi isimler de var

Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in oğlu Osman Gökçek Ankara 2. Bölge 5. sıradan, Tuğrul Türkeş Ankara 1. Bölge 1. sıradan, Doç. Dr. Resul Kurt (Sosyal Hizmetler Uzmanı) Adıyaman 1. sıradan, eski bakanlardan Faruk Çelik Artvin 1. sıradan, daha önce İYİ Parti'den AK Parti'ye geçen İsmail Ok Balıkesir 1. sıradan, Eski Adalet Bakanı Abdulhamit Gül Gaziantep 1. sıradan, gazeteci-yazar Hulki Cevizoğlu İstanbul 1. Bölge 6. sıradan aday olurken, milli yüzücü Umut Arman Sonay İstanbul 1. Bölge'den, cerrah Halit Yerebakan İstanbul 2. Bölge'den, azınlıkları temsilen Sevan Sıvacıoğlu İstanbul 2. Bölge'den, sanatçı-müzisyen Yücel Arzen İstanbul 3. Bölge'den, gazeteci Şebnem Bursalı İzmir’den, Mehmet Ali Çelebi İzmir’den, Siyaset bilimci ve TV yorumcusu Prof. Dr. Mehmet Şahin Kahramanmaraş'tan, Rektör Sadettin Hülagü Kocaeli 1. sıradan ve oyuncu Bahadır Yenişehirlioğlu da Manisa 1. sıradan aday gösterildi.

Öte yandan, AK Parti'de kadın milletvekili aday sayısı geçen döneme göre artırıldı. Kritik şehirlerde kadınlar, ön sıralarda aday olarak gösterildi.

Ayrıca, AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları Başkanı Eyyüp Kadir İnan İzmir’de 2. Bölge 1. Sıra milletvekili adayı olarak gösterildi. Listenin en genç ismi ise 19 yaşında bir üniversite öğrencisi oldu.

3 dönem kuralına takılanlar

AK Parti'de üç dönem kuralına takılan 57 isimden bazıları:

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz, AK Parti Grup Başkanvekilleri Bülent Turan, Mustafa Elitaş ile Yılmaz Tunç, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Hayati Yazıcı, Ali İhsan Yavuz, Hamza Dağ, Nurettin Canikli, Vedat Demiröz ve AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin.