Afganistan'da "Eğer annem ve kız kardeşim eğitim alamıyorsa ben de bu eğitimi kabul etmiyorum" diyerek diplomalarını yırttığı yayınla viral olan Prof. Dr. İsmail Mashal, işlettiği özel üniversiteyi kız öğrenciler eğitim alamıyorsa erkek öğrencilere de kapattığını açıkladı.

Mashal Üniversitesi, kız öğrencilere yönelik yasağı protesto için erkek öğrencilerin dersleri boykot ettiği kurumlar arasındaydı.

"Ya hepimiz eğitim alırız, ya da hiçbirimiz"

Prof. Dr. İsmail Mashal, "Ya hepimiz eğitim alırız, ya da hiçbirimiz" diyerek, bu eylemiyle Taliban'a baskı yapmaya çalıştığını belirtti.

Taliban içinde kızların eğitim sorununu çözmek isteyenler ile istemeyenler arasında bir çekişme yaşandığını söyleyen Afgan profesör, "susturulan 20 milyon Afgan kadın adına konuştuğunu" ifade etti.

Uluslararası topluma çağrı yaptı

Kadınların hayalleri ve amaçları olduğunu vurgulayan Mashal, "Bu onların mesajıdır. Doktor olmak, mühendis olmak istiyorlar. Otomobil kullanmak, uçak kullanmak istiyorlar. Uzaya gitmek, Mars'a gitmek istiyorlar. Evlerinin bir köşesinde oturup bir erkek için var olmak değil, kişisel başarılar elde etmek istiyorlar" dedi.

Afgan profesör, gelecek kuşaklar için korktuğunu belirterek, uluslararası toplumu bu soruna müdahale etmeye çağırdı.

Canlı yayında ağlayarak diplomalarını yırttı

Taliban'ın 20 Aralık'ta kadınların üniversite eğitimini ikinci duyuruya kadar askıya almasının ardından, pek çok üniversitede eşitsizliğe dikkat çekmek isteyen akademisyenler art arda istifa kararı almıştı.

Başkentteki Davet ve Kabil üniversitelerinin iletişim fakültelerindeki görevlerinden istifa eden Mashal da canlı yayında ağlayarak diplomalarını yırtmıştı.

"İtiraz etmek istedim, sesimi çıkarttım, çünkü bu ses annemin, kız kardeşimin sesiydi"

Eylemini, "Eğitimciliğe 18 yılımı verdim, saçlarım bu yolda beyazladı. Buna rağmen tüm diplomalarımı yırttım. İtiraz etmek istedim, sesimi çıkarttım, çünkü bu ses annemin sesiydi, kız kardeşimin sesiydi" sözleriyle açıklayan Afgan profesör, "Okulların kadınlara yasaklanması, üniversitelerin yasaklanması, bizim için çok tehlikeli bir durum. Maalesef yüz yıl geriye gidiyoruz" dedi.

Afganistan'da şu anda kız öğrencilerin sadece ilkokul 6. sınıfa kadar eğitim alabildiğine dikkati çeken Mashal, üniversite eğitiminin yasaklanmasıyla pek çok akademisyenin istifa edip, yurtdışına gittiği bilgisini de paylaştı.

"Artık bu yönetime hizmet etmeyeceğim"

Afgan kadınların yeniden eğitim hakkına kavuşması için uzun ve zor bir yola çıktığını vurgulayan Mashal, "Eğer kız kardeşlerimize, kadınlara eğitimi yasaklıyorlarsa, ben de bir vatandaş olarak artık bu yönetime hizmet etmeyeceğim. Okullar kızlar için tekrar açılıncaya kadar devlete hiçbir yardımım dokunmayacak" diye konuştu.

"Ölüm tehditleri aldığım için sürekli yer değiştiriyorum"

Kamera karşısında diplomalarını yırtmasının ardından ölüm tehditleri aldığı için sürekli yer değiştirmek zorunda kaldığını aktaran Afgan profesör, "Bazı tehdit mesajları aldım. Evime gitmiyorum. Karımı, çocuklarımı görmüyorum" dedi.

Ölümünden sonra yayımlanmasını vasiyet ettiği kitabına 'Ölümden Sonraki Söz' adını verdi

Bu güne kadar 5 kitap kaleme aldığını, henüz bitirmediği kitabının ismine Taliban'ın kız öğrencilerin üniversite eğitimini askıya almasıyla karar verdiğini söyleyen Mashal, ölümünden sonra yayımlanmasını vasiyet ettiği kitabının adını 'Ölümden Sonraki Söz' olacağını açıkladı.