Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Hamas'ın terör örgütü olmadığı görüşü ve Türkiye'nin NATO'dan çıkarılmasına yönelik çağrılar, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller'a yöneltildi.

Miller, "Bu konudaki fikir ayrılıklarımıza rağmen Türkiye’nin değerli bir NATO müttefiki olduğunu söyleyebilirim" yanıtını verdi.

'Ankara ile çalışmaya devam edeceğiz'

İttifakın güçlendirilmesi adına Ankara ile çalışmaya devam edeceklerini söyleyen Miller, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün TBMM'ye sevk edildiğini de hatırlattı.

Miller, "NATO'nun güçlendirilmesi için Türkiye'yle çalışmaya devam etmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz" ifadesini kullanarak, sözkonusu güçlendirme çalışmalarının İsveç'in NATO'ya katılımının hızlıca gerçekleştirilmesini de kapsadığını vurguladı.

Sözkonusu anlaşmazlığın Türkiye yönetimiyle yaşadıkları ilk anlaşmazlık olmadığını vurgulayan Miller, ancak Türkiye'yi hâlâ üretken ve yapıcı bir NATO müttefiki olarak gördüklerini söyledi.

'Hamas, gerçek bir terör örgütüdür'

Miller, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasına ilişkin, "Hamas'ın gerçek bir terör örgütü olduğuna dair değerlendirmemizde çok net olduğumuzu düşünüyorum" dedi.

Florida eyaletinin Cumhuriyetçi Senatörü Rick Scott, geçen hafta, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ın 'terör örgütü olmadığını' ifade etmesinin ardından, NATO'ya Türkiye'nin üyeliğini ciddi olarak gözden geçirmesi çağrısında bulunmuştu.