Sağlık
Giriş Tarihi : 12-05-2018 12:28   Güncelleme : 12-05-2018 12:28

Ramazanda neyi yemeliyiz, neyi yememeliyiz?

İç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay sahura kalkmadan oruç tutmanın sağlık açısından çok zararlı olduğunu söylüyor. Zayıflamak için de oruç tutulmaması gerektiğini belirten Karatay, ramazan ayında verilen kiloların da hızla geri alındığını belirtiyor.

Ramazanda neyi yemeliyiz, neyi yememeliyiz?
PEYNİR, CEVİZ VE ZEYTİN Canan Karatay’ın sağlıklı proteinler olarak belirttiği besinler yumurta, peynir ve yoğurt; sağlıklı karbonhidratlar olarak belirttiği besinler ise fındık, fıstık, ceviz, badem ve kuru meyve çeşitleridir. Sağlıklı yağlar olarak da ev yapımı tereyağını ve zeytinyağını saymaktadır. Sahurda mutlaka yumurta yenilmesi gerektiğini belirten Karatay, yumurtanın yanında avuçiçi kadar peynir, bir miktar ceviz ve 10-15 tane zeytinin sahur için oldukça uygun bir öğün olduğunu söylemektedir. Bunların yanında da taze sıkılmış meyve suyunun günlük alınması gereken C vitaminini karşılayacağını da sözlerine eklemektedir. KİLO VERMEK İÇİN ORUÇ TUTMAYIN Prof. Dr. Canan Karatay, sahura kalkmadan tutulan orucun sağlığa çok zarar verdiğini söylemektedir. Bazı kişiler kilo vermek için ramazan ayında oruç tutar, ancak Karatay, bunun da zararlı olduğunu söyleyerek ramazan ayında verilen kiloların hızlı bir şekilde geri alındığını belirtmektedir. Bu olayın karaciğer ve pankreası yorduğunu, dolayısıyla da sağlığa zarar verdiğini söylemektedir. PİDEYİ ZEYTİNYAĞINA BATIRARAK YİYİN Canan Karatay, sabahları uyandığımızda nasıl güne bir bardak ılık suyla başlamamız gerekiyorsa orucumuzu da aynı şekilde açmamız gerektiğini söylemektedir. Ilık suyla açılan orucumuza, pidemizi zeytinyağına batırıp yiyerek devam edersek tüm gün boş kalan midemizi yormamış olacağımızı belirtmektedir. REÇEL VE TATLI TÜKETMEYİN Bazılarımız sahurda kahvaltı mantığıyla sofra hazırlamayı çok sevse de Canan Karatay, reçelin sahurda tüketilmemesi gerektiğini söylüyor. Sahurda yenen reçel ve tatlının kan şekerinin dengesini bozacağını ve bunun da vücut için zararlı olduğunu belirtiyor. BİR BARDAK SÜTE TARÇIN EKLEYİN Kan şekerini düzenlemekte ve tatlı isteğini hafifletme konusunda tarçın bizim imdadımıza yetişiyor. Canan Karatay, sahurda 1 su bardağı sütün içerisine tarçın ekleyip tüketildiğinde orucun daha rahat geçeceğini söylüyor, çünkü tarçın, kan şekerimizi dengeleyecek ve bu sayede daha rahat oruç tutabileceğiz. PİDENİN İÇİNE TEREYAĞI SÜRÜN Ramazan pidesi, iftar sofralarının olmazsa olmaz bir parçasıdır. Karatay, ramazan pidesi konusunda da bizi uyarmaktadır. Bol miktarda karbonhidrat içerdiği için pideyi yalnızca 1 avuç kadar tüketmemiz gerektiğini söyleyen Karatay, pidenin içerisine tereyağı sürerek veya yanında peynirle de tüketebileceğimizi belirtiyor.
NELER SÖYLENDİ?
@
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1Başakşehir FK3063
  • 2Trabzonspor3061
  • 3Sivasspor3054
  • 4Galatasaray3052
  • 5Beşiktaş2950
  • 6Fenerbahçe3049
  • 7Alanyaspor3048
  • 8Göztepe3038
  • 9Gaziantep FK3038
  • 10Antalyaspor3037
  • 11Kasımpaşa3036
  • 12Gençlerbirliği3032
  • 13Denizlispor3032
  • 14Konyaspor3030
  • 15Yeni Malatyaspor3029
  • 16Çaykur Rizespor3029
  • 17Kayserispor2928
  • 18MKE Ankaragücü3025
HAVA DURUMU
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
ANKET OYLAMA TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA
webmaster forum