Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün Cenevre'deki merkezinde video-konferans yöntemiyle düzenlenen basın toplantısında, aşı karşıtlığı hareketiyle insanların kafasının karışmaması gerektiğini söyledi.
Dünyada çocuk ölümlerinin aşı çalışmalarıyla düşürüldüğünü belirten Ghebreyesus, ayrıca çiçek hastalığı gibi hastalıkların kökünün aşılarla kazındığını anımsattı.
"SADECE ETKİLİ VE GÜVENLİ GÖRÜLDÜĞÜNDE KULLANILACAK"
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde Ebola salgınının da yapılan aşılama çalışmalarıyla durdurulduğunu hatırlatan Ghebreyesus, "Covid-19 için aşı çalışmalarında çok sayıda umut verici aşı adaylarımız var. Sadece etkili ve güvenli oldukları görüldüğünde kullanılacaklar, dünyayı temin etmek istediğim şey bu" değerlendirmesinde bulundu.
"AŞI MİLLİYETÇİLİĞİ SALGINI KISALTMAYACAK, UZATACAKTIR"
'Aşı milliyetçiliği'ne karşı ülkelere uyarıda bulanan Ghebreyesus, "Aşıların küresel bir kamu malı olarak kullanılması her ülkenin ulusal çıkarına hizmet etmektedir. Aşı milliyetçiliği, salgını kısaltmayacak, uzatacaktır" ifadesini kullandı.
Ghebreyesus, konuşmasına, "Tekrar ediyorum, ulusal birlik ve küresel dayanışma ile bu salgını bitirebiliriz ve bitireceğiz" sözleriyle son verdi.
"GELECEK YILIN ORTASINA KADAR YAYGIN BİR AŞILAMA BEKLEMİYORUZ"
Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Margaret Harris, bugün BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, Covid-19 aşı çalışmalarında uzun yol katetmiş 6-9 çalışma olduğunu, bunların Faz III klinik denemelerine girdiğini aktarmıştı.
Harris, "Ancak gerçekçi zaman dilimi açısından, gelecek yılın ortasına kadar (Covid-19 için) yaygın bir aşılama görmeyi beklemiyoruz" ifadesini kullanmıştı.
-
Dünya Sağlık Örgütü tarih verdi: İkinci dalga ne zaman başlayacak?
-
Saynur Altay yazdı: Koronavirüs belasını sevgiyle yenmek
-
Çin'den iyi haber: İnsanlara yapılan aşı testlerinde başarı sağlandı
-
Hakan Tahmaz yazdı: 21. yüzyılda insan kalma mücadelesi
-
Bill Gates'ten koronavirüs aşısı için para desteği
-
Salih Bolat yazdı: Unutmayacağız
-
Aşı denemelerinde Rusya'dan güzel haber: Bağışıklık var, yan etki yok