Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi'nin verdiği "kesin hükümsüzlük" ("mutlak butlan") hükmünün ardından ana muhalefet partisinde hareketli saatler yaşanıyor.
Özgür Özel yönetiminin tedbiren görevden uzaklaştırılması ve hukuki iade kararının kesinleşmesi üzerine sabah saatlerinde ikametinden ayrılan Kemal Kılıçdaroğlu, çalışma ofisine geçmeden önce basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Liderler arasındaki kurultay diplomasisi bekleniyor
Gündeme dair stratejik değerlendirmeler yapan Kemal Kılıçdaroğlu, görevden uzaklaştırılan Özgür Özel'le yapılması planlanan telefon görüşmesi ve sonrasındaki diyalog zeminine değindi.
Kılıçdaroğlu, kurumsal hiyerarşinin sürdürülmesi ve olağanüstü kongre takviminin netleştirilmesi adına Özel'in arkadaşlarıyla yapacağı istişarelerin ardından gerçekleştireceği geri dönüşü beklediğini ifade etti.
Kılıçdaroğlu'ndan ilk açıklama
Partinin son süreçte delege iradesine rüşvet iddiaları ve adli soruşturmalarla anılmasından duyduğu rahatsızlığı dile getiren Kemal Kılıçdaroğlu, örgütün tarihsel kimliğine atıfta bulunarak yol haritasını şu sözlerle paylaştı:
Şimdi bu sabah yeni bir gelişme oldu; Özgür Bey'e yeni görevi hayırlı olsun. Özgür Bey benimle görüşeceğini ifade etmişti, şu ana kadar görüşmedik, umarım önümüzdeki günlerde veya bugün bir görüşme gerçekleşir. Kendisi 'ben arkadaşlarımla görüştükten sonra sizi arayacağım ve görüşeceğim' demişti. Belki bugün gerçekleşir.
"Bu ahlaki değerleri düzeltmemiz lazım"
Cumhuriyet Halk Partisi köklü bir partidir, devlet kuran bir partidir, devlete yön veren bir partidir. CHP ahlaki değerlerini, ahlaki üstünlüğünü korumak zorundadır. Ben hepinizin huzurunda bütün vatandaşlarıma, özellikle de partililere söz veriyorum. CHP'yi kuruluşundaki kodlara yeniden kavuşturacağız. Bizim partiye çok eleştiri gelmiştir. Partinin ahlaki değerleriyle ilgili olarak bugüne kadar hiçbir eleştiri gelmemiştir, şimdi geliyor. Bu ahlaki değerleri düzeltmemiz lazım. Bu süreçte partinin tabanını ayrıştıracak söylemlerden özenle kaçınmak lazım. Ben çok dikkatli bir dil kullanıyorum. Partinin tabanını ayrıştıracak, düşmanlaştıracak söylemlerden özenle kaçınmak gerekiyor.
"Biz bütün parti liderlerine, onların eleştirilerine saygılıyız"
Bu parti Cumhuriyeti kuran bir partidir, ahlaki erdemi kendisine felsefe edinmiş bir partidir. Bu partiyi ahlaki sorunlarla karşı karşıya bırakmak, buna benzer olaylar karşısında suskunluğumuzu sürdürmek artık doğru değil. Bizim parti kültürümüzde hiçbir genel başkanlık yapmış kişiyle olarak negatif bir dil kullanılmaz, aşağılayıcı bir dil kullanılmaz. Çünkü biz bütün parti liderlerine saygılıyız, onların eleştirilerine saygılıyız. Daha önce de beni eleştiren genel başkanlar vardı, ben onlara saygı çerçevesinde yaklaştım. Eleştiriler konusunda kendileriyle görüştüm.
Dolayısıyla parti tabanında bir düşmanlık yaratmak, birbirimize girmek, kavgalı bir ortam yaratmak doğru değil. Bu nedenle ben bütün arkadaşlarıma, milletvekillerime, il başkanlarıma, ilçe başkanlarına, partinin seçmenlerine özellikle rica ediyorum. Bu partiyi kendi içinde ayrıştıran bir dilden özenle kaçınmak lazım. Köklerimize ve ahlakımıza sahip çıkmak zorundayız.