İsrail ordusu Gazze'yi ve Refah'ı bombaladı

İsrail'in savaş uçakları ve topçu ateşiyle Gazze ve Refah'a düzenlediği saldırılar sonucu çok sayıda Filistinlinin öldüğü ve yaralandığı açıklandı.

Dünya - 09-05-2024 01:11

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail savaş uçakları Gazze'nin doğusunda yer alan Ed-Derec Mahallesi'ndeki El-Eybeki Camii çevresinde bir grup Filistinliyi hedef aldı.

Saldırı sonucu 7 Filistinli ölürken, çok sayıda kişi de yaralandı.

Ölü ve yaralılar Gazze kentindeki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne kaldırıldı.

Refah'ın doğusuna topçu ateşi açıldı

İsrail'in Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nusayrat'ın batısında yer alan Radi ailesine ait evi hedef alması sonucu ölen ve yaralananlar olduğu aktarıldı.

İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ın doğusundaki bölgelere topçu ateşi açması sonucu ise Filistinli bir genç öldü.

Topçu ateşiyle düzenlenen saldırıda Refah kentinin merkezindeki belediye binası da vurulurken, savaş uçakları kentteki Doğu Mezarlığı, Refah Sınır Kapısı civarı ve doğusundaki Es-Selam Mahallesi çevresinde çok sayıda alanı hedef aldı.

İsrail: 'Esirler serbest bırakılıncaya kadar devam edeceğiz'

İsrail Başbakanlık Sözcüsü Ofir Gendelman, X platformu üzerinden yaptığı açıklamada, Refah Sınır Kapısı'nın Filistin tarafının ele geçirilmesinin ardından bölgeye yapılan saldırıların Hamas ortadan kaldırılıncaya ve esirler serbest bırakılıncaya kadar devam edeceğini belirtti.

İsrail'in, Mısır sınırına yakın bir bölgede saldırılar konusunda hassasiyetin farkında olduğunu öne süren Gendelman, "Bu operasyonun iki ülke arasındaki barış anlaşmasını hiçbir şekilde ihlal etmediğini vurguluyoruz" dedi.

Refah bölgesine kara saldırısı başlattılar

İsrail ordusu, yerinden edilmiş yaklaşık 1.5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah bölgesine dün kara saldırısı başlatarak Gazze'nin Mısır'a açılan sınır kapısının Filistin tarafını ele geçirdiğini duyurmuştu.

Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın Medya Direktörü Vail Ebu Muhsin de, İsrail askeri araçlarının bölgeye ulaşması ile eşzamanlı olarak Refah Sınır Kapısı'nda insani yardım geçişlerinin tamamen durdurulduğunu açıklamıştı.

Refah'ın doğusundaki kara saldırıları devam ederken, İsrail ordusu sık sık bölgeye hava saldırıları düzenliyor.

Mısır'dan İsrail'e sert tepki

Mısır, İsrail'in Refah Sınır Kapısı'nın Filistin tarafını ele geçirmesi ve bölgedeki saldırılarını 'en güçlü biçimde kınadığını' duyurmuştu.

1978'de Mısır ile İsrail arasında imzalanan Camp David Anlaşması'nın ardından 26 Mart 1979'da Washington'da iki ülke arasında barış anlaşması imzalanmıştı.

Anlaşmanın en öne çıkan hükümleri arasında, savaş halinin durdurulması, ilişkilerin normalleştirilmesi, İsrailli asker ve sivillerin Sina Yarımadası'ndan tamamen çekilmesi ve bölgenin silahsızlandırılması yer alıyor.

Günün Diğer Haberleri