Eski hakim ve 7 kişi rüşvet suçundan tutuklandı, 2 yargı mensubu hakkında yakalama kararı

İstanbul'daki bazı dava ve soruşturmalara maddi menfaat karşılığında müdahale edildiği iddiasıyla yürütülen soruşturmada 8 kişi tutuklandı. Eski hakim B.K. rüşvet suçundan cezaevine gönderilirken, 2 yargı mensubu hakkında da yakalama kararı çıkarıldı.

Gündem - 05-10-2026 02:55

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, 2022-2024 yılları arasında İstanbul'daki bazı adliyelerde görülen dava ve soruşturmalara örgütlü biçimde müdahale edildiği iddialarına ilişkin soruşturma başlattı.

"Rüşvet almak", "rüşvet vermek", "rüşvete aracılık etmek" ile "suç örgütü kurmak, yönetmek ve üye olmak" suçları kapsamında yürütülen soruşturmada yeni delil ve bulgulara ulaşıldığı belirtildi.

Soruşturmada bazı iş insanı, siyasetçi ve avukatların, irtibatlı oldukları yargı mensupları ve adliye personeli aracılığıyla maddi menfaat karşılığında yargısal süreçlere hukuka aykırı biçimde müdahale ettikleri iddiası araştırılıyor.

5 hakim ve savcı görevden uzaklaştırıldı

Soruşturma kapsamında bugüne kadar 8 şüpheli tutuklandı.

Eski İstanbul 4. İcra Hukuk Mahkemesi Hakimi B.K., görevden uzaklaştırılmasının ardından 3 Ekim'de sevk edildiği nöbetçi ağır ceza mahkemesince "rüşvet" suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Yurtdışında firari durumda bulunan 2 yargı mensubu hakkında ise "örgüte yardım" ve "rüşvete aracılık" suçlarından yakalama kararı çıkarıldı.

Dosyada isimleri geçen yargı mensuplarının Hakimler ve Savcılar Kurulu'na bildirilmesinin ardından 5 hakim ve cumhuriyet savcısı görevden uzaklaştırıldı. Ayrıca emekli bir cumhuriyet savcısı ile görevinden istifa eden bir hakim hakkında soruşturma başlatıldı.

Milyonlarca liralık rüşvet iddiası

Soruşturmada B.K.'ya milyonlarca lira tutarında rüşvet verildiği iddiası da araştırılıyor.

Paranın bir bölümünün "kapora" adı altında B.K.'nın banka hesabına gönderildiği, kalan bölümünün ise kendisine ve kardeşine ödendiği öne sürüldü. Para hareketlerine ilişkin incelemelerin sürdüğü bildirildi.

Lütfü Türkkan'ın taraf olduğu dava da soruşturmada

Soruşturma kapsamında İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın taraf olduğu ve İstanbul 4. İcra Hukuk Mahkemesi'nde görülen bir davaya ilişkin iddialar da inceleniyor.

Soruşturmadaki iddiaya göre davanın, suç örgütü lideri olduğu değerlendirilen M.Ş. ile yurtdışında firari bulunan Y.A. aracılığıyla Türkkan lehine sonuçlandırıldığı ve davaya bakan, daha sonra tutuklanan hakim B.K.'ya maddi menfaat sağlandığı öne sürüldü.

B.K.'ya milyonlarca lira tutarında rüşvet verildiği, paranın bir bölümünün "kapora" adı altında banka hesabına gönderildiği, kalan bölümünün ise kendisine ve kardeşine ödendiği iddialarına ilişkin incelemelerin sürdüğü bildirildi.

Türkkan ise hakkındaki iddiaları reddederek, yargılamanın hiçbir aşamasında herhangi bir yargı mensubuyla görüşmediğini açıkladı. Türkkan yönünden ayrılan soruşturma dosyası Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

Dosyaları "hallederiz" diyen avukat da tutuklandı

Soruşturmanın bir diğer bölümünde, bir cumhuriyet savcısının odasından çekilen fotoğrafları paylaştığı ve bazı şüphelilere ait dosyaları "hallederiz" vaadiyle üstlendiği ileri sürülen avukat B.T.'nin eylemleri de incelendi. B.T., elde edilen deliller doğrultusunda tutuklandı.

Soruşturmanın, dava ve soruşturmalara maddi menfaat karşılığında müdahale edildiği iddialarının tüm yönleriyle ortaya çıkarılması amacıyla sürdürüldüğü bildirildi.

Günün Diğer Haberleri