İçişleri Bakanı Süleyman SoyluGöç İdaresi Başkanlığı'nın kuruluşunun 9'uncu yılı vesilesiyle düzenlenen iftar programına katıldı.

Gölbaşı Vilayetler Evi'nde gerçekleşen programda konuşan Soylu, şunları söyledi:

Göç hep vardı. İnsanlık tarihi boyunca vardı. Taş kalpliler anlamaz, göç hep acıydı, hep hüzünlüydü, göç hep ağıtlar yaktırdı, şiirler yazdırdı. Ama belki tarihte ilk kez; medeniyetin güya en gelişmiş olduğu bir çağda göç meselesi, tarihin hiç görmediği kadar büyük ve küresel bir krize dönüştü.

"Batı, o süslü medeniyet maskesini göç meselesinde çıkarmıştır"

Göç yollarının taşlarını, Batı emperyalizmi döşedi. Ama kriz başlayınca da ilk kaçanlar onlar oldu. Botların kurşunlandığını mı görmedik, sahile vuran bebek cesetleri mi görmedik, insanların çırılçıplak soyulup donup ölsünler diye Meriç Nehri'ne bırakılmasını mı görmedik, limanlara yanaştırılmayıp Akdeniz'de serseri mayın gibi gezen göçmen gemilerini mi görmedik, Batılı gazeteci kadınların bile mültecileri tekmelediği insanlık dışı sahneler mi görmedik? Hepsini gördük.

Batı, o süslü medeniyet maskesini göç meselesinde çıkarmıştır. Tıpkı terörde çıkardığı gibi, tıpkı uyuşturucuda çıkardığı gibi, tıpkı salgında ve küresel krizlerin tamamında çıkardığı gibi. Yıllarca bize insan hakları üzerinden ayar üstüne ayar verenlerin, maskesinin altında ne olduğunu, işte en son göç meselesiyle gördük. Hem bu tavırlarıyla gördük, hem de Ukrayna meselesindeki halleriyle gördük.

"Ekranlara çıkıp ahkâm kesiyor, meclis kürsüsüne çıkıp saçmalıyorlar"

2020 yılında Avrupa'da sınır dışı başarı oranının yüzde 18, Türkiye'de ise yüzde 40 olarak kayıtlara geçtiğini belirten Soylu, şöyle devam etti:

Elbette ki görmek için bakmak gerek. Bizim içimizdeki bugün Batı'ya tapanların gözlerine perde çekilmiş, bunu görecek halleri yok. 11 yıldır şu ülkenin göç yönetimine, göç politikasına, buradaki arkadaşlarımın emeğine, göç yollarında mağdur olan o insanlara iftira edenler, üç kuruşluk siyasi menfaat için bu meseleyi tahrik etmeye çalışanlar, bu çelişkiyi görmezler, bir gün olsun Batılı dostlarının yüzüne bu gerçekleri vurmazlar. Bu ülkenin İHA yapmaktaki başarısından bile rahatsız olanlar, elbette ki göç yönetiminde de bu ülkenin aldığı yükün ağırlığını, sorumluluğunu, burada ortaya koyduğu performansı hakkaniyetle takdir edemezler.

Hayatında bir tane sınıra gitmemiş, bir sınır güvenlik sistemi incelememiş, bir tane geri gönderme merkezi ziyaret etmemiş, bir tane göç mevzuatı okumamış insanlar, göçle ilgili tek bilgisi sokakta gördüğü iki tane göçmenden ibaret olan, onların da statüsünü bilmeyen insanlar, hemen her gün kalemi-klavyeyi eline alıp yazılar döşeniyor, ekranlara çıkıp ahkâm kesiyor, meclis kürsüsüne çıkıp saçmalıyor. Hiçbir sorumlulukları yok, istedikleri yalanı söyleyip geçiyorlar. Bugün bir tanesi köşeyazısı yazmış, yalan yanlış bir iki tane asayiş olayı sıralamış ve hüküm vermiş. Bunları örtbas edeceksiniz, sınır dışı etmeyeceksiniz diye.

Sınır dışı edilen toplam göçmen ve Suriyeli göçmen sayısı

Biz bugüne kadar tam 317 bin 98 kişiyi sınır dışı ettik. 2016'dan bugüne kadar 19 bin 336 Suriyelinin de asayiş sorunları sebebiyle ülkeden çıkışı sağlandı. 2020 yılında Avrupa'da sınır dışı başarı oranı yüzde 18, bizde yüzde 40 olarak kayıtlara geçmiştir ve 2022 yılında, geçen yılın aynı dönemine göre sınır dışı başarı oranı yüzde 73 artışla yüzde 41.2 olmuş, sayı da 20 bin 636 olarak gerçekleşmiştir.